ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεωρείο (20/10/20)

Επίσημη πρώτη

Η πρώτη επίσκεψη υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα Σκόπια σε λίγες ημέρες θα είναι γεγονός. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, στις 12 Νοεμβρίου ο αναπλ. ΥΠΕΞ Μ. Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κ. Φραγκογιάννης θα προσγειωθούν στα Σκόπια, με τις συζητήσεις να περιστρέφονται γύρω από τη διεύρυνση και το επιχειρείν. Το γεγονός πάντως της επίσκεψης «γαλάζιων» υπουργών ίσως να δείχνει πως δεν θα αργήσουν να έρθουν στη Βουλή και τα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών…

Βαριές «καμπάνες» 

Μαθαίνω πως το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» της Κύπρου έρχεται πολύ σύντομα –ίσως και σήμερα– στο Κολέγιο των Επιτρόπων. Και μαζί έρχονται βαριές «καμπάνες» για την Κυπριακή Δημοκρατία που ενδέχεται να βρεθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η συζήτηση ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, αλλά το Κολέγιο αποφάσισε να επισπεύσει τη διαδικασία –που θα αφορά και τη Μάλτα–, ενώ την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη σχετική συζήτηση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Απίστευτο like

«Αποτροπή δεν κάνουμε, κυρώσεις δεν παίρνουμε, επέκταση χωρικών υδάτων δεν σκεφτόμαστε καν. Αρα τι; Το παρακολουθούμε από μακριά, αλλά με εθνική υπερηφάνεια, γιατί φτιάχνουμε τείχος στον Εβρο». Τάδε έφη Γ. Κατρούγκαλος στο Τwitter κάνοντας σκληρή αντιπολίτευση. Απολύτως φυσιολογικό, με εξαίρεση το like του Γ. Κουμουτσάκου που τον επιβράβευσε. Αν μη τι άλλο, εντυπωσιακό υπουργός της κυβέρνησης να αδειάζει έτσι την… κυβέρνηση.

«Πάγωμα»

Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά μπορεί και να μην είναι τόσο. Τουλάχιστον αυτή είναι η εκτίμηση υψηλόβαθμου Eυρωπαίου αξιωματούχου όσον αφορά την Τουρκία. Σε πρόσφατη συζήτηση στις Βρυξέλλες έλεγε πως κυοφορούνται πολύ ευρύτερα πράγματα, αν συνεχίσει η Τουρκία την ίδια συμπεριφορά, εξηγώντας πως, αργότερα, μπορεί να καταλήξουμε ακόμα και σε κάποιο «πάγωμα» της σχέσης με το ΝΑΤΟ. Βασική προϋπόθεση, η εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ…

Εξαλλος ο Νίκας

Αν κάποιος έγινε έξαλλος με την τροπολογία για τους αιρετούς, ήταν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας. Γιατί; Διότι θεωρεί πως βοηθάει τον προκάτοχό του Π. Τατούλη, με τον οποίο βρίσκεται σε πόλεμο διαρκείας.

Στο μπαλκόνι

Τις συναντήσεις με τους υπουργούς και τους υφυπουργούς και με εκπροσώπους φορέων, τις κάνει στο… μπαλκόνι του πολιτικού του γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος για τον γ.γ. της Κ.Ο. της Ν.Δ. Στ. Καλαφάτη που φυλάει τα ρούχα του λόγω πανδημίας. Ετσι, τις προηγούμενες ημέρες, Λίνα Μενδώνη, Κώστας Βλάσης και Ζωή Ράπτη πέρασαν από το… μπαλκόνι του γραμματέα.