Θεωρείο (21/10/20)

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο δείπνο

Θυμάστε το δείπνο Μητσοτάκη με τον Ράμα στις 15 Σεπτεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας; Εκεί έκλεισε η προσφυγή στη Χάγη με την Αλβανία για το θέμα των θαλασσίων ζωνών με συνυποσχετικό, ένα έγγραφο που θα ετοιμάσει ο Ν. Δένδιας «από κοινού» με τη γείτονα. Αυτό το «από κοινού» δεν είναι αμελητέο, καθώς αποτελεί ένα διπλωματικό δώρο στον Εντι, που πιέζεται σφόδρα στο εσωτερικό του από την αντιπολίτευση…

Περί διαλόγου

Μιας και ο λόγος για συνυποσχετικά και διαλόγους, χθες ένας φίλος μού έστειλε ένα βίντεο που το βρήκα εξαιρετικό. Είμαστε στο 1987 και η Ελλάδα με την Τουρκία είναι στα πρόθυρα πολέμου, καθώς το ωκεανογραφικό «Πίρι Ρέις» περιφέρεται στο Αιγαίο και η Τουρκία απειλεί πως θα ακολουθήσει το σεισμογραφικό «Σισμίκ». Ο Ανδρέας Παπανδρέου αναλύει τα γεγονότα στο υπουργικό του και κάνει μια δημόσια ομιλία 26 λεπτών. Η ομιλία υπάρχει μόνο σε βίντεο, εξ ου και απομαγνητοφώνησα κάποια αποσπάσματα που θεωρώ ενδιαφέροντα: «Εμείς έχουμε καλέσει την Τουρκία σε αποδοχή της πρότασής μας να πάμε στη Χάγη. Αυτό προϋποθέτει ένα συνυποσχετικό. Με αυτή την έννοια, διάλογος για το συνυποσχετικό είναι λογικός και δεν έχουμε αντίρρηση. Πολιτικό διάλογο με την Τουρκία για άλλα θέματα δεν είναι δυνατόν να κάνουμε. Αυτό δεν λέγεται διάλογος, αυτό είναι μήνυμα προς ηττημένους. Και δεν δεχόμαστε τέτοια μηνύματα […]».

Εσωτερικά παίγνια

Πολύπειρος παρατηρητής σχολίαζε χθες πως οι αρρυθμίες που δημιουργήθηκαν μετά την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ περί «αναστολής» της τελωνειακής σύνδεσης Ε.Ε. – Τουρκίας, τις οποίες λίγο μετά κυβερνητικές πηγές τις «χαμήλωσαν» σε «καταγραφή σημείων», δεν είναι τίποτα άλλο από ένα εσωτερικό blame game με πρώτο σταθμό τον ανασχηματισμό.

Αρχαία σοφία

Ο ιδιαίτερα ευφυής πολιτικά Δημοσθένης είχε πει «προς γαρ το τελευταίον εκβάν έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται». Σε ελεύθερη μετάφραση αυτό σημαίνει πως τα πάντα κρίνονται από το τελικό αποτέλεσμα. Τη φράση μού θύμισε διπλωμάτης υπερασπιζόμενος τον Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής το τελευταίο διάστημα λόγω των 6 μιλίων. 

Γυναικεία υπόθεση

Γεύμα αποκλειστικά για γυναίκες παρέθεσε πριν από λίγες ημέρες η Ολλανδή πρέσβειρα Στέλλα Γκρούμπασιτς, με επίσημη προσκεκλημένη την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στο όμορφο τραπέζι στην ολλανδική πρεσβεία παρακάθησαν οι πρέσβεις Ιταλίας, Σουηδίας, Βελγίου, Αυστρίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Σλοβακίας. Απασες γένους θηλυκού. Το γεύμα ήταν χορτοφαγικό, αλλά το κυρίως μενού ήταν πολιτικό: από ελληνοτουρκικά και προσφυγικό έως κορωνοϊό, και βεβαίως κουβέντα για την ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή