Ο «Σωτήρας του Κόσμου»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα και δοχεία νυκτός, σπάνια κομψοτεχνήματα, χρηστών που έγραψαν με τη δράση τους ιστορία, έχουν μοσχοπουληθεί σε μερακλήδες συλλέκτες. Με λίπασμα κοκτέιλ ματαιοδοξίας, εκκεντρικότητας, υστεροφημίας, προσωπολατρίας, πώς να μην παράγει χρυσούς καρπούς ο μπαξές; Ενδεικτικά:

Ενα μισοκαπνισμένο πούρο (La Corona) του σερ Ουίνστον αγοράστηκε σε δημοπρασία αντί 12.000 δολαρίων, ευτυχώς από μη καπνιστή, ενώ μία τούφα από τα μαλλιά του βασιλιά της ροκ Ελβις, ουσιαστικά χαρίστηκε αντί 15.000 δολ. Πάντως, το πρώτο κόμικ του Σούπερμαν  άξιζε με το παραπάνω τα 3,2 εκατ. που δόθηκαν, ενώ (ανατριχιάζεις) το βιολί του ηρωικού μουσικού που έπαιζε και πνίγηκε ενώ ο «Τιτανικός» χανόταν, έπιασε 1,2 εκατ.

Αντρες. Ούρσουλα Αντρες. Σήμανε προσκλητήριο καθώς βγαίνει στο σφυρί το ανοιχτόχρωμο μπικίνι που φορούσε η κατά πολλούς αδιάφορη Ελβετίδα ηθοποιός στην ταινία «Δρ Νο», πλάι στον ανυπέρβλητης γοητείας «Τζέιμς Μποντ», Σον Κόνερι. Σύμφωνα με εξειδικευμένους εκτιμητές μπορεί ν’ αγγίξει το σεξιστικό ποσό των 500.000 δολ. Απείρως πιο απρόσιτα σε εμάς, έργα ιερών τεράτων του χρωστήρα που αποκτήθηκαν μέσω δημοπρασιών και φιλοξενούνται σε περίφρακτες ιδιωτικές βιτρίνες  υπερ-εχόντων. Επίσης ενδεικτικά: Οι «Θημωνιές» του Μονέ πωλήθηκαν αντί 110 εκατ. δολ.· «Το Ονειρο» του Πικάσο για 155 εκατ.· Το «Ξαπλωμένο Γυμνό» του Μοντιλιάνι 170 εκατ.·«Οι Χαρτοπαίκτες» του Σεζάν 250 εκατ., ενώ ο «Σωτήρας του Κόσμου» του Λεονάρντο ντα Βίντσι αγοράστηκε, υπό το κράτος μυσταγωγίας, αντί 450 εκατ. Κι αλίμονο εάν η επένδυση στο μέλλον περίμενε το  εμβόλιο της σωτηρίας. Ο –νομίζω όλοι συμφωνούμε– έγκριτος οίκος Sotheby’s  ανακοίνωσε ότι από την 1η Μαρτίου έως την 31η Αυγούστου πούλησε 8.000 αντικείμενα όλων των διαστάσεων, για κάθε ακριβό γούστο, δηλαδή 65% περισσότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το φαινόμενο ερμηνεύθηκε ως άλλη μία υπόρρητη αντίσταση ζωής κατά της COVID-19. 

Τα μάθατε τα νέα; Βρέθηκε ο κλεμμένος από ιδιωτική συλλογή, γιγαντιαίος πάπυρος όπου είναι γραμμένο ποίημα του Μάο Τσετούνγκ, εννοείται ανυπολόγιστης αξίας. Ανακούφιση και για τους σύγχρονους αιώνιους έφηβους, δηλωσίες-θαυμαστές  του μεγάλου τιμονιέρη. Γοητευμένων ίσως και από την «πολιτιστική επανάσταση», όπως ιδιοφυώς βαφτίστηκε η δραστική εκστρατεία κατά αναρίθμητων φορέων ρεβιζιονισμού. Αποχρωματίζοντας το διαλεκτικά ορθόδοξο, πασίγνωστο απόφθεγμα του εμβληματικού Κινέζου ηγέτη, παραφράζω απλοϊκά: Μεγάλη αναταραχή, παγκόσμια παραζάλη. Δεδομένο πως επενδύοντας στην υπομονή (προαιρετική η μετάληψη αισιοδοξίας) κάποτε όλα θα παν καλύτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή