Περισσότερες ρυθμίσεις από όσες καταναλώνουμε

Περισσότερες ρυθμίσεις από όσες καταναλώνουμε

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει ένας κλάδος που έχει εντατική απασχόληση τον τελευταίο καιρό. Είναι οι λογιστές, οι φοροτεχνικοί και άλλοι ειδικοί που δουλεύουν εντατικά για να εξυπηρετήσουν την πελατεία. Μια πρόχειρη ματιά αποκαλύπτει πλήθος ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν και πρέπει οι σχετικοί φορολογούμενοι και επαγγελματίες να σπεύσουν να αποδεχθούν.

Δεν είναι μόνον η παροχή με το μάλλον παράδοξο όνομα «επιστρεπτέα προκαταβολή» που εισπράττουν ακόμα κι όσοι δεν αντιλαμβάνονται ποια ήταν η προκαταβολή που… επιστρέφεται! 

Επαγγελματικοί φορείς υποβάλλουν αιτήματα όπως ένταξη των επιχειρήσεων στην επιστρεπτέα προκαταβολή 3ου κύκλου, που δεν είχαν υποβάλει τη δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως 28/09/2020.

Εκτός από τα επιδόματα των 534 ευρώ που εισπράττουν πολλοί, ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της κρατικής μηχανής έχει προσανατολιστεί στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας που είναι πολλές και σημαντικές. Χάρη όμως στην κινητοποίηση αυτή, οι συνέπειες είναι λιγότερο καταστροφικές.

Ρυθμίζονται λεπτομέρειες όπως η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, που προβλέπει καταχώριση αποζημίωσης και από εταιρείες που το έτος της χρήσης τους δεν ταυτίζεται με το «κανονικό» φορολογικό έτος.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή τακτοποιούνται θέματα όπως η ενίσχυση των επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας με την επιχορήγηση συνολικού ποσού 30 εκατ. ευρώ.

Περίπου 200.000 φορολογούμενοι ενημερώνονται με sms να αποκαταστήσουν λάθη ή παραλείψεις τους και να επωφεληθούν της έκπτωσης φόρου.

Οι επιχειρήσεις/εργοδότες ενημερώνονται για τη δυνατότητά τους να υποβάλουν το έντυπο «Υπεύθυνη δήλωση επιχειρήσεων – εργοδοτών για το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020», για το οποίο επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Στην όλη προσπάθεια συμβάλλει ουσιωδώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ενέκρινε το ελληνικό πρόγραμμα ύψους 450 εκατ. ευρώ για τη στήριξη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, των μεταφορών, των κατασκευών και της ενέργειας, οι οποίες έχουν επηρεαστεί ιδιαιτέρως από τα μέτρα που επιβάλλονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Δεν είναι τα μοναδικά μέτρα. Υπάρχουν διευκολύνσεις που προβλέπουν τμηματική καταβολή σε έως και είκοσι τέσσερις μηνιαίες δόσεις οφειλών βεβαιωμένων στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες (ΔΟΥ) και στα ελεγκτικά κέντρα. Δίνεται επίσης, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, η δυνατότητα τμηματικής καταβολής σε έως και είκοσι τέσσερις μηνιαίες δόσεις βεβαιωμένων οφειλών, για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής.

Παρατείνεται και μετά το τέλος του προγράμματος ρύθμισης η προθεσμία καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων, επιτρέπεται η επανένταξη σε δόσεις σε όσους έχασαν τη δυνατότητα αυτή και πολλά άλλα.

Η πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης κατά του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, που έγινε υποτίθεται επειδή δεν προστατεύεται επαρκώς η πρώτη κατοικία και εξυπηρετούνται οι τράπεζες, αποκαλύπτει ένα αδιέξοδο στρατηγικής. Οι παροχές και διευκολύνσεις σε θύματα της πανδημίας έχουν προτεραιότητα στην κυβερνητική ατζέντα. Προφανώς αυτή είναι η υποχρέωσή της και ενδεχομένως θα μπορούσε να ασκηθεί κριτική ότι κάνει λίγα.

Ωστόσο η καθυστέρηση ψήφισης ενός νομοσχεδίου και ιδιαιτέρως η ανάδειξή του ως μείζον «αντιλαϊκό» νομοθέτημα, εκτός από γελοίο, είναι και αδιάφορο. Επρεπε να βρεθεί κάτι πιο ενδιαφέρον για να συσπειρωθούν οι ψηφοφόροι. Πάντα υπάρχουν περιθώρια για ανάπτυξη αντιπολιτευτικού λόγου, απλώς απαιτείται ίσως επάρκεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή