Με διστακτικότητα δεν νικιέται ο ιός

3' 33" χρόνος ανάγνωσης

Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα αν οι πολίτες εφαρμόζουν τους κανόνες και τις υφιστάμενες οδηγίες. Αυτή ήταν η μόνιμη καθησυχαστική επωδός του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα τον τελευταίο μήνα. Την ακούσαμε τελευταία φορά την προηγούμενη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου. Την επόμενη ημέρα η χώρα έσπαγε ρεκόρ με 667 κρούσματα. Για να φτάσουμε στο νέο ρεκόρ της Τετάρτης: 867 κρούσματα. Το οποίο έσπασε και πάλι, από τα 882 κρούσματα της Πέμπτης.

Εδώ και καιρό ήταν φως φανάρι ότι οι πολίτες δεν εφαρμόζουν «τις οδηγίες και τα υφιστάμενα μέτρα». Μια βόλτα να έκαναν οι αρμόδιοι στην Αθήνα (πόσο μάλλον στην πιο χαλαρή επαρχία), θα έβλεπαν ότι σε μεγάλο ποσοστό οι πολίτες –κυρίως νέοι– δεν φορούν μάσκα, ακόμη και σε συνθήκες συγχρωτισμού, ενώ κάποιοι από αυτούς που τη φορούν είναι σαν να μην έχουν μάσκα. Κάποιοι τη βάζουν σαν σκουλαρίκι να κρέμεται από το ένα αυτί, άλλοι κάτι μεταξύ σαλιάρας και κασκόλ να καλύπτει το πιγούνι και τον λαιμό ή τη φορούν στον αγκώνα όπως κάποτε «φορούσαμε» τα κράνη για να μη μας «γράψει» ο τροχονόμος.

Γι’ αυτό και τα κρούσματα από 200 την ημέρα, που ήταν τον Σεπτέμβριο, αυξάνονταν συνεχώς και πλησιάζουν περίπου τα 1.000 την ημέρα. Και βέβαια αυτός ο αριθμός δεν προσεγγίζει ούτε κατά διάνοια τα πραγματικά κρούσματα, που είναι πολλές χιλιάδες σε όλη τη χώρα.

Εξάλλου, όπως επανειλημμένως έχουν τονίσει οι ειδικοί, ο πραγματικός δείκτης για την εξάπλωση του ιού δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων που επηρεάζεται από τον αριθμό των τεστ που κάνει κάθε χώρα (π.χ. 1.100 την ημέρα ανά 100.000 κατοίκους στην Ελλάδα, 7.700 την ημέρα ανά 100.000 πολίτες στο Λουξεμβούργο). Ο πραγματικός δείκτης είναι ο αριθμός των νεκρών στη χώρα. Κι εδώ οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους. Από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα τέλη Αυγούστου –για ένα διάστημα έξι μηνών– η χώρα είχε συνολικά 266 νεκρούς από κορωνοϊό. Μόνο τον Σεπτέμβριο είχε 125. Και τον Οκτώβριο, έως τις 22 του μηνός, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 158.

Ολα αυτά θα έπρεπε να είχαν θορυβήσει την κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο για να σημάνει συναγερμό. Και όχι να γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλοί καθησυχαστικοί τόνοι. «Εχουμε μια ήπια αύξηση των κρουσμάτων, αλλά είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας δεν είναι ακόμη υπό πίεση», ήταν το μότο.

Τέτοιο ήταν το κλίμα του εφησυχασμού, που υπήρξε κυβερνητική απόφαση με την οποία άναβε πράσινο φως για να γυρίσει ένας αριθμός φιλάθλων στα γήπεδα ποδοσφαίρου. Ευτυχώς, την τελευταία στιγμή το ξανασκέφτηκε ο πρωθυπουργός και την ανακάλεσε. Κανείς, όμως, δεν έχει ανακαλέσει απόφαση για τη συνεχιζόμενη λειτουργία των εκκλησιών –όπου εκτός από τη θεία λειτουργία, επιτρέπεται και η Μετάληψη με το ίδιο κουταλάκι–, παρά το ότι τα κρούσματα στη χώρα πλησιάζουν τα 1.000 την ημέρα.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, γίνεται φανερό ότι ενώ η κυβέρνηση και οι ειδικοί θα έπρεπε να είχαν χτυπήσει κόκκινο συναγερμό από τον Σεπτέμβριο για να προλάβουν τη ραγδαία εξάπλωση του ιού, με μέτρα σαν αυτά που μόλις εξήγγειλαν, προτίμησαν να καθησυχάζουν τον κόσμο και τώρα, κατόπιν εορτής, να τρέχουν και να μη φτάνουν.

Ο σημαντικότερος παράγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η τόλμη και το θάρρος. Τα οποία επιστράτευσε ο κ. Μητσοτάκη όταν έκλεισε τη χώρα τον Μάρτιο με μόλις 100 ενεργά κρούσματα και πρόλαβε τη διασπορά του ιού.

Κανείς δεν λέει ότι η χώρα πρέπει να πάει και πάλι σε lockdown που καταστρέφει την οικονομία και οδηγεί σε διευρυμένη φτώχεια. Χρειάζεται όμως η κυβέρνηση να τρέχει πιο γρήγορα από ό,τι ο ιός κι όχι να τρέχει πίσω του καταϊδρωμένη για να τον προλάβει. Χρειάζεται τόλμη και γρήγορα ανακλαστικά και όχι διστακτικότητα και καθυστερήσεις στη λήψη των αποφάσεων, όπως είδαμε τον τελευταίο μήνα.

Κι αν η μάσκα είναι το εμβόλιο πριν από το εμβόλιο, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, τότε απαιτείται –εδώ και τώρα– μια εκτεταμένη καμπάνια ενημέρωσης για το πόσο κρίσιμη είναι η χρήση της μάσκας. Ενας επικοινωνιακός «βομβαρδισμός» της κοινής γνώμης, με την επιστράτευση γνωστών και αγαπητών προσώπων της ελληνικής κοινωνίας που θα περνούν το μήνυμα υγείας σε όλους – όπως είχε γίνει τον Απρίλιο με τον Σπύρο Παπαδόπουλο. Και συγχρόνως να υπάρξει κυβερνητική απόφαση για τσουχτερά πρόστιμα σε όσους δεν τηρούν τον νόμο της μάσκας. Γιατί δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας μόνον έτσι υπακούουν στους νόμους. Πολιτική βούληση χρειάζεται και σοβαρότητα. Και όχι άλλες δηλώσεις εφησυχασμού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT