Ο Ερντογάν και οι χοροί

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αυξήσει την απομόνωσή του και να διευρύνει τη στήριξη τρίτων χωρών προς την Ελλάδα.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι δυτικοί –κυρίως οι ΗΠΑ, αλλά και το ΝΑΤΟ– προειδοποιούσαν συνεχώς και ξεκάθαρα την Τουρκία να μην προμηθευτεί το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Οταν είσαι μέλος μιας συμμαχίας δεν κινείσαι ερήμην αυτής, πόσο μάλλον εναντίον της.

Σε μια προσέγγιση που κινείται στα όρια του παραλογισμού, ο Τούρκος πρόεδρος έψεξε το ΝΑΤΟ λέγοντας ότι προσδοκία του «από τους φίλους και τους συμμάχους μας είναι να επικεντρωθούμε στη συζήτηση εναλλακτικών λύσεων στους S-400 και σε λογικά τεχνικά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, αντί της ρητορικής που οδηγεί σε επιδείνωση των σχέσεών μας».

Δηλαδή, ανακοινώνω κάτι με το οποίο όλοι οι «φίλοι και σύμμαχοί μου» είναι κάθετα αντίθετοι. Με προτρέπουν να αλλάξω την απόφασή μου και μάλιστα φθάνουν να με προειδοποιούν με κυρώσεις εάν επιμείνω. Εγώ τους αγνοώ επιδεικτικά και ενεργώ μονομερώς, και όταν οι πάντες αντιδρούν, τους καλώ να συμπεριφερθούν «λογικά» και ως «φίλοι και σύμμαχοι» να συζητήσουν εναλλακτικές λύσεις. Ειδικότερα οι Αμερικανοί, μετά τις προειδοποιήσεις προέβησαν σε ουσιαστικές κινήσεις, αποκλείοντας την Αγκυρα από τη συμπαραγωγή και προμήθεια των μαχητικών F-35.

Παρά τη στρατηγική γεωγραφική θέση της Τουρκίας και το επενδυτικό ενδιαφέρον δυτικών οικονομικών συμφερόντων, το για δεκαετίες καλά οργανωμένο τουρκικό λόμπι στην Ουάσιγκτον –που χρησιμοποιεί όχι μόνο δημόσιες και διαφανείς δράσεις, αλλά και σκοτεινές διαδρομές χρημάτων στα γρανάζια της εξουσίας, σε διαμορφωτές κοινής γνώμης και δεξαμενές σκέψης– αδυνατεί πλέον να αντιστρέψει ένα τσουνάμι οργής κατά του Ερντογάν, το οποίο απειλεί να παρασύρει την Τουρκία σε διεθνή απομόνωση.

Αποκλειστικά υπεύθυνος για αυτή την εξέλιξη είναι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος και η δυσανάλογη του μεγέθους του, απειλητική και προσβλητική συμπεριφορά του.

Χθες, μετά και τη χυδαία επίθεση στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο περιέγραψε ως ψυχοπαθή, και αναφερόμενος στους S-400, ο Ερντογάν απασφάλισε: «Δεν αντιλαμβάνεστε με ποιον χορεύετε», βροντοφώναξε προς την Ουάσιγκτον.
Μήπως αυτός δεν έχει καταλάβει με ποιους «χορεύει»;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή