Η προσέγγιση μιας αυτοχειρίας

Η προσέγγιση μιας αυτοχειρίας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τραπεζαρία ήταν ακόμη κρεμασμένη σε μια καρέκλα η ζακέτα του άντρα της. Δεν την είχε μετακινήσει ένα χρόνο μετά τον θάνατό του. 

Μόλις κυκλοφόρησε στη γειτονιά η είδηση της αυτοκτονίας του, πολλοί μίλησαν για πράγματα που δεν γνώριζαν. Θεώρησαν ότι η αιτία ήταν κάποιο κόκκινο δάνειο, σκαρφίστηκαν και άλλες πολλές ιστορίες, ακόμη και για εξώγαμα έκαναν λόγο. 

«Κανένας, πίστεψέ με, δεν έθιξε το θέμα κατάθλιψη. Είναι αλλιώς να λες ότι έπαθε κατάθλιψη αυτός ο άνθρωπος, που σημαίνει ότι αυτό που έκανε δεν ήταν ούτε ανδρεία ούτε δειλία. Αρρώστησε», μου είχε πει η σύζυγός του σε ένα ρεπορτάζ για το στίγμα και το πένθος των συγγενών αυτοχείρων.

Πίσω από μια αυτοκτονία είναι πιθανό να υπάρχει κάποιο ψυχικό νόσημα. Ακόμη όμως και αν αυτό δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρο, είναι υπεραπλουστευτικό να αποδώσει κάποιος με μια ευθεία γραμμή την αιτία μιας αυτοχειρίας σε ένα μοναδικό συμβάν. 

Σαφώς και υπάρχουν στρεσογόνες καταστάσεις και αφορμές που μπορεί να επηρεάσουν βαθιά έναν άνθρωπο. Υπό παρόμοιες δυσχερείς συνθήκες δεν θα αντιδράσουν, όμως, όλοι το ίδιο. 

Αντίστοιχα είναι εξίσου παρακινδυνευμένο να προβαίνει κάποιος σε μετά θάνατον διαγνώσεις, χωρίς να έχει πλήρη, άμεση εικόνα ενός συμβάντος.

Είναι τόσο λεπτό το θέμα, τόσο γκρίζες οι αποχρώσεις, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην προσέγγισή του.

Η αντιμετώπιση της αυτοκτονίας, όμως, ως ζήτημα ψυχικής υγείας δεν γίνεται για να στιγματιστεί κάποιος αυτόχειρας. Η οποιαδήποτε ψυχική νόσος –εάν υφίστατο και συνέβαλε ως παράγοντας– δεν αποτελεί μομφή για κάποιον θανόντα ούτε για τους οικείους του. Δεν είναι ένδειξη αδυναμίας.

Στην Ελλάδα, η μη κυβερνητική οργάνωση Κλίμακα λειτουργεί από το 2007 την 24ωρη εθνική γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία, στο νούμερο 1018. Σε οδηγίες της προς τα ΜΜΕ, επισημαίνει ότι θα πρέπει «να αποφεύγεται η χρήση λεξιλογίου που προκαλεί εντυπωσιασμό του κοινού, εκλογικεύει την αυτοκτονία ή την προβάλλει ως λύση διαφόρων προβλημάτων».

Υιοθετώντας παρόμοιες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Κλίμακα τονίζει ότι «οι παράγοντες που οδηγούν ένα άτομο στην αυτοκτονία είναι συνήθως πολλαπλοί και πολύπλοκοι, και δεν θα πρέπει να γίνεται αναφορά σε αυτούς με απλουστευτικό τρόπο. Η αυτοκτονία ποτέ δεν είναι η συνέπεια ενός μόνον παράγοντα ή συμβάντος». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή