Ο Αντιφά διδάσκει Ιστορία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτάσεις για διόρθωση του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου επί τα βελτίω. Να ορισθεί επιτροπή εκπαιδευτικών οι οποίοι, χάριν της ιστορικής αληθείας, να επέμβουν σε κείμενα που αναφέρονται στο αλβανικό έπος. Στο «Ασμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», ο Οδυσσέας Ελύτης δεν αναφέρει πουθενά τις λέξεις «φασισμός» και «δημοκρατία». Για το καλό του, ας βάλουν το ποιητικό τους ταλέντο δυο-τρεις φιλόλογοι της μέσης εκπαιδεύσεως να παρεμβάλουν μερικούς αντιφασιστικούς στίχους. Δεν θα το πάρει είδηση κανείς. Ζητώ συγγνώμη από τη φίλη Ιωάννα Φωκά, την εγγονή του Ιωάννου Μεταξά, θεωρώ όμως ότι το σπίτι όπου ο παππούς της είπε το «έχουμε πόλεμο, λοιπόν» στον Ιταλό πρεσβευτή θα πρέπει να μετονομασθεί σε «Σπίτι του Λαού». Αφού ο λαός είπε το «Οχι», η ιστορική αλήθεια θα πρέπει να αποκατασταθεί. Είμαι βέβαιος ότι και η ίδια θα συμφωνήσει μαζί μου. Υπάρχουν και άλλα λάθη. Οπως εκείνο που έκανε ο Σικελιανός στην κηδεία του Κωστή Παλαμά όταν είπε εκείνο το ιστορικό: «Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπάει η Ελλάδα». Θα έπρεπε να πει: «Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπάει η αντιφασιστική δημοκρατική Ελλάδα». Είναι λίγο μακρύτερο, αλλά η αλήθεια δεν πρέπει να τσιγκουνεύεται τις λέξεις. Τέλος, μια πρόταση που ακούγεται κάπως ρηξικέλευθη, αλλά αξίζει τον κόπο να μελετηθεί. Μήπως η 28η Οκτωβρίου να εορτάζεται μαζί με το Πολυτεχνείο; Ετσι όπως μας τον παρουσιάζουν διάφοροι, ο μεγάλος πατριωτικός πόλεμος είχε τους ίδιους στόχους με τη 17η Νοεμβρίου του 1973. 
 
Είναι σαν να λέμε ότι οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας δεν ήξεραν ότι πολεμούσαν για να υπερασπισθούν κάτι το οποίο θα θέλαμε εμείς να υπερασπισθούν. Αγνοια; Οχι βέβαια. Καθαρή αλαζονεία. Αναρωτιέμαι πόσοι δάσκαλοι σε πόσα σχολεία της χώρας την επέδειξαν στα παιδιά τους. Πόσες ομιλίες έγιναν για τον «αντιφασιστικό» αγώνα του ελληνικού λαού και πόσες φορές δεν αναφέρθηκε το όνομα του Ιωάννη Μεταξά. Κι ας ήταν ένας ιδιοφυής πολιτικός. Ενας διόλου δημοφιλής δικτάτορας ο οποίος, εν μια νυκτί, κατάφερε να εκφράσει το αίσθημα του ελληνικού λαού. Αυτός σήκωσε το γάντι που του έριξε ο Ιταλός πρεσβευτής. Οι Ελληνες τον ακολούθησαν για να υπερασπισθούν την πατρίδα τους. Και η δημοκρατική Γαλλία αν είχε επιτεθεί, το ίδιο θα έκαναν.
 
Αναφέρομαι στους δασκάλους διότι δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ψυχορραγεί. Η νοοτροπία του συριζαϊσμού, όμως, εξακολουθεί να είναι ενεργή στη μέση εκπαίδευση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή