Χωρίς Θεό, χωρίς ντροπή

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χωρίς πετρέλαιο, χωρίς όπλα, χωρίς Θεό» θα μείνουν οι Αμερικανοί εάν εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν, ισχυρίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση. Με τρεις απλές πινελιές, «έπλασε» έναν κόσμο στον οποίο οι οπαδοί του θα είναι αδύναμοι, άοπλοι και στερημένοι από κάθε βοήθεια και θεία παρηγοριά. Εάν επανεκλεγεί ο Τραμπ, όμως, οι Αμερικανοί πολίτες θα παραμείνουν ισχυροί, με τις δεξαμενές τους γεμάτες βενζίνη, οπλισμένοι με τα φονικά όπλα της αρεσκείας τους, με τον Θεό πάντα στο πλευρό τους. Ο άνθρωπος που ύστερα από τέσσερα χρόνια στην προεδρία των ΗΠΑ όφειλε να γνωρίζει τις προκλήσεις της εποχής όσο ουδείς άλλος, βασίζει την εκλογική του εκστρατεία όχι μόνο σε ψέματα, φαντασιώσεις και συκοφαντίες, αλλά και σε πολιτικές που απειλούν τη χώρα του.

Η μετακίνηση προς νέες μορφές ενέργειας και η επιδίωξη να περιοριστούν οι μαζικές σφαγές από βαριά οπλισμένους παράφρονες δεν θα έπρεπε να προκαλούν τριβές σε οποιαδήποτε κοινωνία. Το γεγονός ότι αποτελούν «κόκκινες γραμμές» στις ΗΠΑ δείχνει τη δύναμη των συμφερόντων που βρήκαν τον ιδανικό πλασιέ στο πρόσωπο του Τραμπ. Ομως, ο ισχυρισμός ότι ο πολιτικός του αντίπαλος θα καταργήσει τον Θεό πρέπει να είναι έμπνευση του ιδίου και υπογραμμίζει τον απόλυτο αμοραλισμό του. Ενώ λίγοι άνθρωποι έχουν αποκαλυφθεί να παραβιάζουν τόσες από τις Δέκα Εντολές όσες ο Τραμπ, συνεχίζει να κατηγορεί ψευδώς άλλους για όσα κάνει ο ίδιος και κολακεύει τους ευαγγελικούς και άλλες ισχυρές πολιτικές ομάδες ότι μάχεται γι’ αυτούς. 

Μαχόμενος δήθεν εναντίον της «κατάργησης» του Θεού, ο Τραμπ δεν παραπέμπει σε ένα από τα κορυφαία ζητήματα της ανθρώπινης ζωής μετά τον Διαφωτισμό: εάν ο Θεός δεν είναι στο κέντρο της καθημερινής μας ύπαρξης, με ποια ηθική θα λειτουργεί η κοινωνία; Πώς θα διαχωρίζουμε το καλό από το κακό; Ο Τραμπ δεν αναφέρεται στον Θεό ως Κριτή των πάντων αλλά ως ένα αγαθό, όπως το πετρέλαιο και τα όπλα. Ο Θεός αυτός δεν είναι η πηγή της ηθικής αλλά ένα εμπορεύσιμο αγαθό με το οποίο κολακεύεις οπαδούς, απειλείς εχθρούς και προκαλείς ένταση και διχασμό. Πέρα από τη χρήση του ονόματος του Θεού «επί ματαίω», η προσωπική συμπεριφορά του Τραμπ και πολλές πτυχές της πολιτικής του αποκάλυψαν τέτοια υστεροβουλία και τέτοια έλλειψη αιδούς, που όσο και αν φοβερίζει τους οπαδούς του, ο ίδιος κατάφερε το μεγαλύτερο πλήγμα προς την έννοια και την εικόνα του Θεού. Οπως υπονόμευσε τις αξίες και την εικόνα της χώρας του στον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή