Ζήτημα ζωής

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιο διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας για τον κορωνοϊό δεν είναι η πλήρης αμφισβήτησή του. Είναι η άποψη της «γριπούλας», που προέβαλε άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ: ότι η θνησιμότητα είναι μικρή, αντίστοιχη της κανονικής γρίπης, πως τα ΜΜΕ φουσκώνουν την επικινδυνότητα της πανδημίας και ότι το κράτος-φασίστας θέλει να μας κλείσει στα σπίτια μας χωρίς λόγο. Γιατί; «Γιατί όταν υπάρχει κάποιο μεγάλο συμφέρον, τότε αυτό εξαπολύεται προς τα κάτω επιθετικά. Οι 600 δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής έβγαλαν μισό τρισ. δολάρια τις πρώτες 11 εβδομάδες της καραντίνας». Τάδε έφη Γρηγόρης Πετράκος, τραγουδιστής, επικαλούμενος τη δική του «έρευνα». Το στοιχείο είναι ακριβές. Μόνο που οι δισεκατομμυριούχοι που πλούτισαν είναι οι ιδιοκτήτες κολοσσών όπως η Αmazon και η Zoom. Δεν ήταν κάπως λογικό, με δεδομένο ότι οι άνθρωποι έμεναν σπίτι τους και παράγγελναν απέξω πράγματα, ενώ η τηλεργασία μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής εκτοξεύτηκε; Τι εννοεί ο αοιδός; Οτι συνωμότησε το σύμπαν εναντίον του για να μην μπορεί εκείνος να τραγουδάει αλλά ταυτόχρονα να γιγαντωθεί ο Τζεφ Μπέζος με κατ’ οίκον διανομές; 

Οι θεωρίες συνωμοσίας συχνά έχουν έναν πυρήνα αλήθειας (ενίοτε βέβαια είναι τελείως ανυπόστατες, όπως το Pizzagate και το QAnon, που θέλουν τους Δημοκρατικούς να είναι άντρο παιδοφιλίας). Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η αντιμετώπισή τους χρειάζεται ανθρώπους και δη δημοσιογράφους που έχουν κάνει σοβαρό fact checking, διασταύρωση στοιχείων. Η πρακτική άνθησε στις ΗΠΑ στη διάρκεια της τελευταίας θητείας Τραμπ. Ο Τύπος και οι δημοσιογράφοι στην τηλεόραση συνειδητοποίησαν ότι, απέναντι στα ασύστολα ψεύδη και στη διαστρέβλωση της αλήθειας, υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η σωστή προετοιμασία και η παράθεση στοιχείων.  

Κι αυτό είναι κρίσιμο στην Ελλάδα, μια χώρα που η θεωρία περί μειωμένης θνησιμότητας του κορωνοϊού είναι εξαιρετικά διαδεδομένη (46% έναντι 59% στη Νιγηρία που είναι στην πρώτη θέση, με βάση το YouGov Cambridge Globalism Project), ενώ περίπου οι μισοί κάτοικοι δυσπιστούν στο εμβόλιο. Με βάση την πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις και της Metron, το 49,5% των ερωτηθέντων στη χώρα δηλώνει ότι αν υπήρχε ένα εγκεκριμένο από τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές εμβόλιο, θα το έκαναν, ενώ το 41,9% δηλώνει πως όχι. 

Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει αυτή η κατακραυγή όταν θεωρίες συνωμοσίας κυκλοφορούν αναπάντητες σε mainstream ΜΜΕ, τη στιγμή της κορύφωσης της πανδημίας. Δεν είναι αστείο, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή