Κυριάκος Μητσοτάκης: Σεμινάρια

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σεμινάρια

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σεμινάρια-1Η μαντόνα του Παρθένη είχε ρεπό. Εμεινε χλωμή και μόνη στο γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς αυτή τη φορά δεν επιστρατεύθηκε ως εικαστικό φόντο διαγγελματικού λυρισμού. Η καθιστή αναγγελία του δεύτερου lockdown από το Μαξίμου διέκοψε έτσι την μπαναλοποίηση των διαγγελμάτων – που από την κατάχρηση κινδύνευαν να χάσουν το βάρος τους.
 
Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και του καθηγητή Τσιόδρα δεν εξυπηρέτησαν όμως (μόνο) σκηνοθετικές σκοπιμότητες. Η τελετουργία της σεμιναριακής παρουσίασης εξυπηρέτησε καλύτερα τη διαφήμιση μιας απόφασης που μέχρι πριν από λίγες ημέρες ξόρκιζε πρώτη η ίδια η κυβέρνηση.
 
Πεζά, χωρίς εμβόλια εθνικού φιλότιμου και άλλα δημεγερτικά μπιζού, ο Μητσοτάκης και ο Τσιόδρας προσπάθησαν να εξηγήσουν γιατί είναι αναγκαίο το «απαγορευτικό» – όπως λέμε το lockdown σε γλώσσα που δεν έχει καταπιεί το τζελ της μπαμπινιώτειας αντισηψίας. Η ανάγκη αυτή δεν υπήρχε στο πρώτο κύμα. Τη δουλειά της πειθούς την έκανε αυτομάτως η Ιταλία. Τώρα χρειαζόταν η στατιστική του Τσιόδρα και ο χαμηλόφωνος συναγερμός του Μητσοτάκη προκειμένου να μεταδοθεί το αναπόφευκτο του εγκλεισμού.
 
Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός άκουγε για lockdown και πάθαινε lockdown ο ίδιος. Τι τον έκανε να αλλάξει γνώμη; Στις αρχές της εβδομάδας ενημερώθηκε ότι οι αντοχές του συστήματος υγείας στη Θεσσαλονίκη εξαντλούνται. Στη συνέχεια είδε τα πειστήρια της αιφνίδιας έξαρσης, για την οποία μίλησε χθες.

Ηταν η πρώτη φορά, λένε, που η πηγή της υπερμετάδοσης δεν μπορούσε να ιχνηλατηθεί. Ο ιός είχε διαψεύσει την κυβερνητική προσδοκία ότι ένα έξυπνο σύστημα σκαναρίσματος της επιδημίας θα επέτρεπε να βγει ο χειμώνας μόνο με στοχευμένα μέτρα. Εμενε μόνο το πολιτικό δίλημμα: o Μητσοτάκης έπρεπε να επωμιστεί ο ίδιος την εξήγηση της μεταστροφής του, διακινδυνεύοντας να εμφανιστεί ανακόλουθος.

Το δίλημμα απαντήθηκε υπέρ της δημόσιας υγείας πολύ ευκολότερα από ό,τι υποδήλωνε το τηλεοπτικό βραχυκύκλωμα μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Υγείας. Θα είναι εξίσου εύκολη η εφαρμογή της απόφασης;
 
Παρά τον θόρυβο, αμφισβήτηση της καραντίνας εκφράζεται μόνο από ακραίες μειοψηφίες – σε αντίθεση με τα κινήματα που εκδηλώνονται σε δρόμους της Ευρώπης και της Αμερικής. Το περιθωριακό βεληνεκές αυτών των ομάδων επέτρεψε, άλλωστε, στον Μητσοτάκη να αψηφήσει τον θεσμικό καθωσπρεπισμό και να τους αποκηρύξει για δεύτερη φορά ως «ψεκασμένους» – όπως ακριβώς το ζητεί η δική τους αυτοθυματοποιητική υποκουλτούρα.
 
Η κανονική αντιπολίτευση –που παρουσιάζει την πανδημία περίπου σαν προϊόν νεοδημοκρατικών εργαστηρίων, με στόχο «να μπει η δημοκρατία σε καραντίνα»– είναι τόσο οξεία, που μπορεί να ευδοκιμήσει μόνο σε περίπτωση καταστροφής. Διαφορετικά, κινδυνεύει να εκπυρσοκροτήσει κατά των εμπνευστών της σαν κινδυνολογική σπέκουλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή