Στα σύνορα Ελλάδας και Τατζικιστάν

Στα σύνορα Ελλάδας και Τατζικιστάν

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Τατζικιστάν βρίσκεται στην Κεντρική Ασία, στριμωγμένο ανάμεσα στην Κίνα, το Αφγανιστάν και μερικές ακόμη χώρες που λήγουν σε -αν. Ηγέτης της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας είναι ο Ιμομάλι Ραχμόν. Αυτός είναι, φαίνεται, ιδιαιτέρως αγαπητός από τον λαό του. Προσφάτως εξελέγη για την πέμπτη επταετή θητεία του με ποσοστό 90,9%. Από εκεί ξεκίνησε ο 27χρονος που συνελήφθη σε τυχαίο έλεγχο της αστυνομίας στην Τρίπολη. Καταζητείται με διεθνές ένταλμα ως μέλος του Ισλαμικού Στρατού. Βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2017. Του χορηγήθηκε άσυλο και αφού πέρασε από τη Μόρια εγκαταστάθηκε σε διαμέρισμα ενοικιασμένο από κάποια ΜΚΟ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι διώκεται επειδή είναι συγγενής του αρχηγού της αντιπολίτευσης στην πατρίδα του. Το ένταλμα έχει εκδοθεί από το Τατζικιστάν.
 
Ας πούμε ότι οι ισχυρισμοί του αποδεικνύονται αληθείς, ότι πρόκειται για έναν αγαθότατο άνθρωπο, που όντως διώκεται πολιτικά στην πατρίδα του. Ας παραβλέψουμε ακόμη ότι έφθασε στη χώρα μας αφού είχε διασχίσει τη μισή οικουμένη. Οταν πήρε το άσυλο, το ένταλμα δεν είχε εκδοθεί. Οταν όμως εκδόθηκε και έφθασε στις ελληνικές αρχές, αυτές δεν είχαν τη δυνατότητα να τον ταυτοποιήσουν. Προφανώς, η μία υπηρεσία βρίσκεται σε άλλον όροφο από την άλλη και η επικοινωνία μεταξύ τους είναι δύσκολη. Ομως, ακόμη κι αν δεν είχε εκδοθεί το ένταλμα, το γεγονός παραμένει ότι από τη στιγμή που πήρε το άσυλο, επί δύο έτη συναπτά, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ελέγξει πού βρίσκεται και τι κάνει. Το έργο της πολιτείας ολοκληρώνεται με τη χορήγηση ασύλου. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει ο θεός της Ελλάδας.
 
Σε αυτόν τον πάνθ’ ορώντα και τον πάνσοφο απευθύνω τα ακόλουθα ερωτήματα εν είδει προσευχής. Πόσοι σαν τον 27χρονο κυκλοφορούν στη χώρα; Για πόσους εκκρεμούν εντάλματα που δεν εκτελούνται επειδή οι υπηρεσίες δεν επικοινωνούν μεταξύ τους; Δηλώνουν τόπο κατοικίας όπως όλοι οι Ελληνες πολίτες; Υποτίθεται ότι μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα πρέπει να έχουν βρει εργασία. Ποιος ελέγχει αν όντως αυτό ισχύει; Θεούλη μου, μη γελάς παρακαλώ, σοβαρά μιλάω. Κι αν ο 27χρονος δεν είναι τζιχαντιστής, πόσοι άλλοι είναι; Κι αν κυκλοφορούν ελεύθεροι, ωραίοι και αταυτοποίητοι, πώς ξέρουμε τι κάνουν; Καλά, ευχαριστώ, εσείς, θα μου πείτε. Περιμένουν στην πλατεία Βικτωρίας για να ενταχθούν. Η διαχείριση του μεταναστευτικού έχει δύο πλευρές. Η μία είναι τα σύνορα της χώρας και ο έλεγχός τους, ειδικά τα σύνορα με το Τατζικιστάν. Κι αν σε αυτήν έχει γίνει αρκετή δουλειά, η άλλη πλευρά, που αφορά την ίδια την επικράτεια, παραμένει ανεξέλεγκτη. Θα μου πείτε, υπάρχουν και οι τυχαίοι έλεγχοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή