Θεωρείο (08/11/20)

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Αμπου Ντάμπι ο Μητσοτάκης

Ξεκινάω με μια πληροφορία που δεν έχει γίνει γνωστή και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στις 17 Νοεμβρίου, ο Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Νίκο Δένδια, σχεδιάζει ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οπως μαρτυρούν και οι υπουργοί που τον συνοδεύουν, ο ένας στόχος είναι οι επενδύσεις, που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της κυβέρνησης μετά την πανδημία, και ο άλλος η υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με τα Εμιράτα.

Στον πρωινό καφέ

Μένω στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς μαθαίνω πως την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια του πρωινού καφέ, ελήφθη η απόφαση να μη γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις την ημέρα του Πολυτεχνείου. Ο Μητσοτάκης ήταν κάθετος για το θέμα και μάλιστα ελαφρώς… αγριεμένος είπε κάτι του τύπου «αναλάβετε όλοι τις ευθύνες σας». Οπερ και εγένετο.

Εντολή Χρυσοχοΐδη 

Ο Χρυσοχοΐδης, πάντως, ήδη πριν από την εντολή Μητσοτάκη, τις είχε αναλάβει. Οπως θα έχουν διαπιστώσει οι Αθηναίοι, τις τελευταίες ημέρες, χωρίς τυμπανοκρουσίες, έχει ήδη επέλθει απαγόρευση των πορειών στην Αθήνα. Πρώτα «θύματα», οι πάσης φύσεως μειονότητες που συχνά-πυκνά διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας. 

Δεύτερη απουσία…

Η πρώτη φορά είναι σύμπτωση. Η δεύτερη όμως; Αναφέρομαι στην επίσκεψη από τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου η κ. Σακελλαροπούλου να ενημερωθεί από τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων για θέματα της αρμοδιότητάς του και για τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η συνάντηση έγινε χωρίς την παρουσία του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτοπούλου (με τον τόνο στην παραλήγουσα όπως το γράφει ο ίδιος). Δεν θα το σημείωνα αν δεν είχε συμβεί το ίδιο και με την τελευταία ενημέρωση που είχε γίνει στο Μαξίμου. 

Μνηστήρες 

Για να μην υπάρξουν πάντως παρεξηγήσεις, να αναφέρω ρητώς πως δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον Παναγιωτόπουλο, που απολαμβάνει πλήρως την εμπιστοσύνη του Μαξίμου. Τη θέση που καλοβλέπουν πολλοί είναι αυτή του Αλκιβιάδη Στεφανή (φωτ.), καθώς μαθαίνω πως… πολύς κόσμος θα ήθελε να γίνει υφυπουργός Αμυνας. 

«Σφράγισε το Μαξίμου» 

Το Μαξίμου σφράγισε λόγω κορωνοϊού. Ηδη την εβδομάδα που μας πέρασε κόπηκαν εντελώς οι επισκέψεις, και όχι μόνο. Υπήρξε οδηγία οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να κάτσουν σπίτι τους. Δεν μπορώ να πω ονόματα γιατί η ηλικία αποτελεί, όπως ξέρετε, προσωπικό δεδομένο.

Κριτική στο επιτελικό 

Η γκρίνια που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες για τον τρόπο με τον οποίο φτάσαμε σε lockdown άγγιξε μέχρι και το επιτελικό κράτος. Συνομιλητής μου μού πέταξε τη σπόντα πως μάλλον έχει δίκιο ο Σαμαράς που εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για το πόσο χρηστικό είναι το επιτελικό κράτος. Αυτή να ξέρετε πάντως είναι από τις λίγες αλλά βασικές κριτικές που ασκεί ο πρώην πρωθυπουργός στο Μαξίμου.

Μοντέλο Μέρκελ 

Η συνέντευξη Τύπου των Κυριάκου Μητσοτάκη και Σωτήρη Τσιόδρα κινήθηκε, για να ξέρετε, στα βήματα της συνέντευξης που είχε δώσει η καγκελάριος Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα. Και εκ του αποτελέσματος πέτυχε.

Δεν πάει για αρχηγός 

Επειδή το ακούω, να σας πω πως δεν ισχύει. Αναφέρομαι στην περίπτωση να κατέλθει για υποψήφιος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ ο Παύλος Χρηστίδης, στην περίπτωση που υπάρξει αλλαγή γενιάς. Για τον εκπρόσωπο του Κινήματος προέχει η στήριξη της Γεννηματά και επί προσωπικού η εκλογή του στο Κοινοβούλιο, αφού θυμίζω πως τώρα δεν είναι βουλευτής. Δεν αποκλείεται μάλιστα να επιδιώξει την εκλογή του μέσω Αργολίδας, ως γέννημα-θρέμμα του Ναυπλίου.

Αδυναμίες  

Θα σας αποκαλύψω ένα σχόλιο του πρωθυπουργού μετά την τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο. Συνομιλώντας με πάνω από 30 βουλευτές της Ν.Δ., ο Μητσοτάκης «απόλαυσε» τη συζήτηση, λέγοντας πως αυτή η φουρνιά κοινοβουλευτικών «είναι καλά παιδιά». Να ξέρετε πάντως πως ο πρωθυπουργός έχει ιδιαίτερη αδυναμία σε μερικούς βουλευτές, μεταξύ των οποίων είναι και ο Βασίλης Σπανάκης. Ο βουλευτής του νοτίου τομέα είναι από τα καλύτερα παιδιά της Κ.Ο. και κυρίως από τα πιο προσγειωμένα.  

Ηθελε τα εύσημα 

Μου είπαν πως, μόλις τελείωσε η ενημέρωση του Νίκου Χαρδαλιά το απόγευμα της Πέμπτης για την εξειδίκευση των μέτρων, το πρώτο τηλεφώνημα που έκανε ήταν στον Ακη Σκέρτσο να τον ρωτήσει πώς του… φάνηκε.

Ο μπερδεμένος Τούρκος

Στην τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συγκεκριμένα στον τομέα του Πολιτισμού, συνέβη ένα από τα πιο ευτράπελα. Στη συζήτηση που αφορούσε την καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, συμμετείχαν 4 Τούρκοι. Οι δύο απείχαν(!) ενώ οι άλλοι δύο ψήφισαν κατά. Ο ένας όμως, την ώρα που ξεδίπλωνε την επιχειρηματολογία του υπέρ της μετατροπής σε τζαμί, είχε από πίσω του ένα τεράστιο πορτρέτο του… Κεμάλ Ατατούρκ, που είχε κάνει το ακριβώς αντίθετο. Ενας Αυστριακός βουλευτής το… τσίμπησε και ρώτησε σχετικά τον Τούρκο βουλευτή αν ξέρει πως όσα υποστηρίζει είναι τελείως αντίθετα από το… είδωλό του, με τον Τούρκο να καταπίνει τη γλώσσα του.

Επιστροφή στα πάτρια

Η στήλη έχει ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα. Ετσι ένας φίλος από τη Χίο με ενημέρωσε πως προσφάτως, την 28η Οκτωβρίου συγκεκριμένα, ο Κωστής Μουσουρούλης πέρασε ένα τετραήμερο στο νησί της μαστίχας. Οχι ως τουρίστας βεβαίως, καθώς κατάγεται από εκεί και μάλιστα έχει διατελέσει βουλευτής Χίου. Η πηγή μου, μου μετέφερε πως ο Κωστής, που σήμερα εκτελεί χρέη συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη, είναι πολύ πιθανόν να επιχειρήσει το come back στη Βουλή μέσω της Χίου, επιχειρώντας να πάρει την έδρα από τον Νότη Μηταράκη. Αν μη τι άλλο θα είναι ενδιαφέρουσα μάχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή