ΑΠΟΨΕΙΣ

Χαοτική περίοδος ενόψει

Με δεδομένο τον Ντόναλντ Τραμπ που όλοι γνωρίζουν, η κοινή λογική λέει ότι το μεσοδιάστημα μεταξύ των αμερικανικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου και της επίσημης ανάληψης της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο. Πολλοί το έχουν προβλέψει και τα γεγονότα τούς δικαιώνουν, καθώς είναι φανερό ότι η στρατηγική του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ είναι να προκαλέσει χάος.

Σε αυτή τη στρατηγική, που άρχισε να εκτυλίσσεται από την προεκλογική περίοδο –όταν ο Τραμπ διαπίστωσε ότι η ήττα ήταν πραγματικό ενδεχόμενο–, εντάσσεται η πεισματική άρνησή του να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Και με την ίδια έννοια, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι πού μπορεί να φτάσει και τι αποφάσεις μπορεί να πάρει, κατ’ αρχάς έως τις 14 Δεκεμβρίου, όταν οι περιβόητοι εκλέκτορες θα κληθούν να τοποθετηθούν, ανάλογα με το αποτέλεσμα στην πολιτεία τους, αλλά και στη συνέχεια έως τις 20 Ιανουαρίου, όταν θα πρέπει να παραδώσει στον Μπάιντεν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στο συγκεκριμένο διάστημα αποκλείεται να υπάρχει οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ απερχόμενου και νέου προέδρου ώστε η μετάβαση να είναι ομαλή. Ο Τραμπ δεν το θέλει!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, στην εφαρμογή της στρατηγικής του, ο Ντ. Τραμπ βοηθιέται αφενός από το γεγονός της πολύ μεγάλης επίδοσής του στις κάλπες, αφετέρου από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που έχει πλέον πάρει χαρακτηριστικά κατ’ εικόνα και ομοίωσή του. Από την άλλη πλευρά, όσο δεν ξέρουμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο σημερινός πρόεδρος στη δημιουργία χάους, άλλο τόσο δεν ξέρουμε πόσο διατεθειμένη είναι η ηγεσία του κόμματος να τον ακολουθήσει στα άκρα. Παρατηρούνται ήδη σαφείς ενδείξεις αποστασιοποίησης ηγετικών στελεχών, δεν ξέρουμε όμως αν θα επηρεάσουν και άλλους, ώστε να ακουστεί ένα μεγαλόφωνο «φτάνει».

Ο Ντ. Τραμπ πάντως δεν πρόκειται να αφήσει εύκολα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να ξεφύγει από την επιρροή του, όπως εξάλλου δείχνει η γραμμή που ακολουθεί. Εκτός και αν η άρνηση αποδοχής της ήττας γίνει το αντίτιμο μιας συμφωνίας ότι δεν θα διωχθεί δικαστικά για ανομήματα που έχει διαπράξει ως πρόεδρος…

Σωστά φοβάται και η Αθήνα την πολύ μεγάλη πιθανότητα να αποδειχθεί χαοτική στις ΗΠΑ η περίοδος έως τις 20 Ιανουαρίου. Με τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας να έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω και τον Ερντογάν να αναγκάζεται να αλλάξει πρόσωπα και γραμμή στην οικονομική πολιτική γιατί τον αγγίζουν, δεν αποκλείεται να επιζητήσει διέξοδο στη δημιουργία τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στην Κύπρο. Αλλωστε πανηγυρίζει δύο πρόσφατες νίκες, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με το «αδελφό Αζερμπαϊτζάν» να έχει σαφώς το «πάνω χέρι» χωρίς η Ρωσία να αντιδρά, και στην «αδελφή μικρή πατρίδα» της «Βόρειας Κύπρου» με την άνοδο του Τατάρ στην ηγεσία της. Οι όποιες ελπίδες περί ομοσπονδίας ή επιστροφής εδαφών στην Κύπρο είναι πλέον κλινικά νεκρές.