Πόσο κοστίζει η αθώωση της ισλαμοφοβίας;

Πόσο κοστίζει η αθώωση της ισλαμοφοβίας;

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο δικάζεται ο διευθυντής του περιοδικού Athens Review of Books Μανώλης Βασιλάκης, έπειτα από μήνυση του εκπροσώπου της ΜΚΟ «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» Παναγιώτη Δημητρά. Η μήνυση έγινε στις 26/2/18 επειδή ο Μ.Β. υπερασπίστηκε σε άρθρο του τους συγγραφείς Σώτη Τριανταφύλλου, Τάκη Θεοδωρόπουλο και Λώρη Κέζα, οι οποίοι είχαν και αυτοί μηνυθεί από τον κ. Δημητρά για «ρατσιστικά ισλαμοφοβικά άρθρα τους». Στο μεταξύ, οι τρεις αυτοί απαλλάχθηκαν, οπότε η μήνυση εναντίον του Μ.Β. αιωρείται σαν φτερό στον άνεμο.

Ο κ. Δημητράς θα μπορούσε λοιπόν να αποσύρει τη μήνυσή του, αλλά για λόγους ακατανόητους σε μένα κάνει τις εξής δύο κινήσεις. Πρώτον, πετυχαίνει τέσσερις(!) αναβολές στην εκδίκαση της μήνυσής του (που λόγω κορωνοϊού γίνονται πέντε). Δεύτερον, θυμήθηκε να υποβάλει εκπρόθεσμα στις 18 Αυγούστου νέα μήνυση εναντίον του Μ.Β. Τούτη τη φορά διότι ο Μ.Β. «έθιξε την τιμή του» σε δημοσίευμα 6,5 μήνες νωρίτερα(!).

Από αυτά τα γεγονότα ανακύπτουν δύο θέματα:

Πρώτον, η λειτουργία των ΜΚΟ. Πόσο υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα ο κ. Δημητράς, όταν ταλαιπωρεί με αλλεπάλληλες αναβολές και μηνύσεις τον Μ.Β.; Πόσο ωφελούν τα ανθρώπινα δικαιώματα οι 200 μηνύσεις του κ. Δημητρά για «ρατσισμό» και «ισλαμοφοβία» σε λιγότερο από 2 χρόνια, δηλαδή χοντρικά μία μήνυση κάθε δεύτερη εργάσιμη ημέρα; Πόσο κοστίζουν οι μηνύσεις στον κ. Δημητρά και τι εννοεί ο Τάκης Θεοδωρόπουλος («Κ» 31/10) με τη φράση «αναρωτιέμαι αν ο νομοθέτης έφτιαξε τον αντιρατσιστικό νόμο για να σώσει τον κύριο [Δημητρά] από το ταμείο ανεργίας»;

Δεύτερον, η λειτουργία της Δικαιοσύνης. Με εξαίρεση μόνο μιας, σχηματίστηκε δικογραφία για όλες τις 200 μηνύσεις Δημητρά. Το μέτρο της ανευθυνότητας στην αντιμετώπιση αυτών των μηνύσεων είναι η απαλλαγή της συντριπτικής πλειονότητας των κατηγορουμένων. Η επιπολαιότητα στην αντιμετώπιση των μηνύσεων φαίνεται και από την κλήση της Εισαγγελίας για εξέταση του Μ.Β. στη δεύτερη εκπρόθεσμη μήνυση Δημητρά, όπου αντιστρέφεται το όνομα με το επώνυμο του Μ.Β. Αναφέρεται συγκεκριμένα: «Μανώλης (επίθετο) Βασιλάκης (όνομα)». 

Η κατακλείδα: πόσο κοστίζουν σε έναν αθώο οι αμοιβές δικηγόρων μιας μήνυσης «ισλαμοφοβίας» που αναβάλλεται πέντε φορές; Πόσο κόπο, χρόνο, χρήμα, αγωνία, άγχος μπορεί να του δώσει μια μήνυση για χάρη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Πολλαπλασιάστε επί 199.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή