Θεωρείο (12/11/20)

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Στο προσκήνιο

Στην πρώτη φάση της πανδημίας ο Βασίλης Κικίλιας ήταν στα μετόπισθεν. Δεν έβγαινε στις ενημερώσεις, δεν μιλούσε συχνά. Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση έχει αντιστραφεί. Ο Κικίλιας βγήκε μπροστά τόσο με δική του συνέντευξη Τύπου, ενώ θα εμφανίζεται και στις τακτικές ενημερώσεις. Προς τι η αλλαγή τακτικής; Η μία ερμηνεία είναι πως βοήθησε ο Τσίπρας. Το αίτημα για υπουργό κοινής αποδοχής «ενεργοποίησε», λένε κάποιοι, τον Κικίλια. Υπάρχει, όμως, και άλλη άποψη. Αυτή που λέει πως ήταν αποκλειστικά δική του βούληση να βγει μπροστά τη δύσκολη ώρα. Αν ισχύει αυτό, τον τιμά. Πολιτικά βεβαίως έχει και κινδύνους, καθώς εάν η κατάσταση ξεφύγει, θα πάρει και τη φθορά.

Με μάσκα

Ο Δένδιας πριν μάθει πως ήρθε σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού –πρόκειται για ανώτατο διπλωμάτη– είχε πάει στο Μαξίμου. Το γεγονός, όπως μου είπαν κυβερνητικές πηγές, δεν αλλάζει κάτι στο κτίριο της Ηρώδου Αττικού για δύο λόγους: πρώτον ο υπουργός Εξωτερικών δεν έβγαλε ποτέ τη μάσκα του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του και δεύτερον, στο Μαξίμου ούτως ή άλλως τα τεστ είναι συνεχή σε όλο το προσωπικό. Το πρώτο τεστ πάντως του υπουργού ήταν αρνητικό.

Εκδίκηση;

Αυτό που είπε ο Αδωνις χθες, δεν ήταν ούτε «αποστροφή», ούτε εκ παραδρομής, για αυτό έχει ενδιαφέρον. Ο υπουργός με τη φράση πως «πέσαμε τελείως έξω» ως προς τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος, επιβεβαίωσε την κριτική της αντιπολίτευσης πως κάτι πήγε λάθος. Λίγο μετά το μάζεψε μέσω twitter, λέγοντας πως δεν συνέδεσε την εξάπλωση του ιού με το άνοιγμα του τουρισμού. Αλλά η γρατζουνιά στην κυβέρνηση είχε ήδη γίνει. Κάποιοι λένε πως ο Αδωνις είπε απλώς τη γνώμη του. Αλλοι είδαν μία μίνι εκδίκηση που φύλαγε για την κατάλληλη στιγμή μετά το ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων του. Κάτι σαν δεξιός Κοντονής ένα πράγμα.

Προς ιδιωτικό τομέα

Η παραίτηση του Αντώνη Τζωρτζακάκη δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Να ξέρετε πως εδώ και μήνες υπήρχε η φήμη πως θα επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα από όπου και ξεκίνησε. Αυτό που θα ήθελαν πάντως στην κυβέρνηση είναι ο Τζωρτζακάκης να παραμείνει μέλος της. Ακούστηκε μάλιστα για τη θέση του επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου «Φαιστός» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αλλά νομίζω πως ο ιδιωτικός τομέας έχει το προβάδισμα.

Τραμπουκισμοί

Ενα απίστευτο αίτημα κατέθεσε η ΟΛΜΕ στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας τις λίστες με αυτούς που ψήφισαν στις διαδικτυακές εκλογές. Για να τους κάνουν τι, είναι η εύλογη ερώτηση. Δικαιολογημένα και η Νίκη Κεραμέως έγινε έξαλλη και όπως έμαθα απάντησε στο αίτημα με μία φράση, σήμα κατατεθέν πλέον του Σαμαρά: «Θα το πάω μέχρι τέλους».