Φώφη Γεννηματά: Πουκάμισα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φώφη Γεννηματά: Πουκάμισα-1Ηταν ταμπού. Από τον Κωνσταντίνο στον Κώστα Καραμανλή και από τον πατέρα στον υιό Μητσοτάκη, η μεταπολιτευτική Δεξιά δεν έμπαινε σε ευθεία αντιπαράθεση με το Κομμουνιστικό Κόμμα.
 
Το ταμπού ράγισε στη συζήτηση της προηγούμενης εβδομάδας στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό να καταφέρεται κατά του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ για την επιμονή του κόμματος να τηρήσει το τελετουργικό του Πολυτεχνείου εις βάρος της δημόσιας υγείας. 
 
Η απόπειρα του Μητσοτάκη να ρίξει τους τόνους σε δεύτερο χρόνο επιβεβαιώνει την εκδοχή ότι η όξυνση στη Βουλή ήταν ατύχημα. Αποδείχτηκε πάντως επιτυχημένο ατύχημα, καθώς ηλέκτρισε το φρόνημα της συντηρητικής βάσης της Ν.Δ., που υποδέχτηκε την επίθεση στο ΚΚΕ και τα «άβατα» ως τέλος ανοχής.
 
Αυτό το σκηνικό ρετρό πόλωσης ήταν ευνοϊκό για το τρίτο κόμμα, που διατυμπανίζει ως λόγο ύπαρξής του την ανάγκη για μια δύναμη στο Κέντρο, μεταξύ δεξιού και αριστερού συντηρητισμού, που θα βοηθάει το πολιτικό σύστημα να ισορροπεί.
 
Το σκηνικό έγινε ακόμη ευνοϊκότερο για το ΚΙΝΑΛ από την αυτοπαραλυτική διβουλία του ΣΥΡΙΖΑ: η Κουμουνδούρου είπε και «ναι» στις πορείες –ως κόμμα με πλειοψηφικές αξιώσεις– και «όχι» – ως εξάρτημα του ΚΚΕ στη γραμμή της περιθωριακής ανυπακοής. 
 
Η επιλογή της Χαριλάου Τρικούπη να μην υποκύψει στην απόπειρα κεφαλοκλειδώματος του Κουτσούμπα και στη χλιαρή προσπάθεια αποπλάνησης του Τσίπρα διέσωσε το ΚΙΝΑΛ από τον ξεκούδουνο, ανθυγειονομικό σπαραγμό, επιτρέποντάς του να προβάλει μια σπάνια στιγμή κεντρώας νηφαλιότητας. 
 
Οπως το λέει έμπειρο στέλεχος, «δεν είχαμε εμείς κανένα λόγο να βγούμε να μαλώσουμε για το πουκάμισο του Παφίλη» (που έπεσε θύμα κατασταλτικού τανύσματος – όχι από την αστυνομία μόδας, από την κανονική).
 
Ολοι δούλεψαν για το ΚΙΝΑΛ. Εκτός από το ίδιο το ΚΙΝΑΛ. Στο τέλος μιας καλής εβδομάδας, το κόμμα βρέθηκε πάλι στην ανάγκη να διοχετεύει στον Τύπο τη δυσαρέσκειά του για δημοσκοπήσεις που μετρούν την απήχηση εικαζόμενων υποψηφίων – εικαζόμενων, καθώς κανείς πλην της προέδρου δεν έχει δηλώσει υποψήφιος ή υποψήφια για την εσωκομματική εκλογή του προσεχούς Νοεμβρίου.
 
Το κόμμα καταγγέλλει ως «υπονομευτική μεθόδευση» μια μέτρηση που, αν κοιτάξει κανείς το δείγμα, δεν πρέπει να περιλαμβάνει πολύ περισσότερους από ογδόντα ερωτηθέντες – το 6,5% που δήλωσε ότι ψήφισε ΚΙΝΑΛ. Σε αυτή τη βάση, που κινείται πλέον στη νανόσφαιρα του αστάθμητου, το πρώην ΠΑΣΟΚ προβάλλει, ήδη έναν χρόνο πριν, το εσωκομματικό δραματολόγιο του προηγούμενου εαυτού του.
 
Σαν να προσπαθεί να χωρέσει μεγάλες παθολογίες σε μικρό μέγεθος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή