Εξελίξεις παράλληλα με πανδημία

Εξελίξεις παράλληλα με πανδημία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δίνη της κρίσης του κορωνοϊού, που αφαιρεί μεγάλο αριθμό ανθρώπινων ζωών και απειλεί να «φρακάρει» το σύστημα υγείας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την τεχνητή αντιπαράθεση που προκάλεσαν με αντιπολιτευτικούς τακτικισμούς στο όνομα του Πολυτεχνείου ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, περιθωριοποίησε τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον για άλλα γεγονότα και εξελίξεις που αφορούν τη χώρα, άμεσα ή έμμεσα. Στην πραγματικότητα όμως, η σημασία αυτών των γεγονότων – εξελίξεων παραμένει καίρια και δεν είναι δυνατόν να υποβαθμίζεται.

Με λίγα λόγια, πώς μπορεί να υποβαθμιστεί η «νίκη» μέσω αντιπροσώπου (Αζερμπαϊτζάν), αλλά και με μεγάλη δική της ενεργό συμμετοχή, την οποία κατήγαγε εις βάρος της Αρμενίας η Τουρκία του Ερντογάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ; Οπου μαζί με τη Ρωσία, ακύρωσε την όποια επιρροή της Γαλλίας και των ΗΠΑ, δηλαδή της Δύσης, στην περιοχή και εξασφάλισε παρουσία στον Καύκασο. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, ούτε πόση και για πόσο διάστημα θα δείξει ανοχή η Ρωσία γι’ αυτή την παρουσία, αλλά προς το παρόν η Αγκυρα υλοποιεί επί του πεδίου το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Δόγμα που στοχεύει στην αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέσω άσκησης πολιτικής ισχύος, αναθεώρησης συμφωνιών και συνόρων, αναδιάταξης προτεραιοτήτων και σχέσεων προς την Ασία, κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκρουσιακής συμπεριφοράς με τη χριστιανική Δύση, μέχρι η τελευταία να αποδεχθεί τετελεσμένα και να αναγνωρίσει την Τουρκία ως μεγάλη δύναμη.

Είναι φανερό ότι το επόμενο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ανάδειξη της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου σε κρατική οντότητα. Οσοι νομίζουν ή υποδύονται ότι υπάρχει έδαφος για συνεννόηση στο πλαίσιο δικοινοτικών συνομιλιών είτε πλανώνται είτε κοροϊδεύουν, της Λευκωσίας μη εξαιρουμένης. Οι κινήσεις του Ερντογάν δεν κρύβουν την πρόθεσή του να ανακηρυχθούν σε ανεξάρτητο κράτος τα Κατεχόμενα και να αναγνωριστούν σε πρώτη φάση από φιλικές ή επηρεαζόμενες από την Τουρκία κυβερνήσεις, όπως του Πακιστάν, του «αδελφού» Αζερμπαϊτζάν και της Λιβύης. Οσα τώρα λέει ο Ν. Αναστασιάδης είναι για την τιμή των όπλων…

Η Ευρώπη από την πλευρά της δείχνει να αισθάνεται τώρα την τουρκική απειλή στα συμφέροντά της, αφενός χάρις στις προσπάθειες του Μακρόν και αφετέρου εξαιτίας της ισλαμικής τρομοκρατίας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δηλώσεις αξιωματούχων των Βρυξελλών, που με τη σειρά τους επηρεάζονται από τοποθετήσεις υπουργών και ηγετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο μέλημα των χωρών της Ε.Ε. είναι η κοινή κατά το δυνατόν αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που τη συνοδεύει. Με την επισήμανση των δυσκολιών που δημιουργούν Πολωνία και Ουγγαρία με τάση στον αυταρχισμό.

Είναι σαφές ότι η ήττα Τραμπ και οι προκλήσεις Ερντογάν, μαζί με την ισλαμική τρομοκρατία, οδηγούν την Ευρώπη σε αναζητήσεις εμβάθυνσης και συλλογικής παρουσίας. Η περίοδος όμως της «τραμπικής» αναταραχής δεν έχει περάσει και ο ίδιος κάνει ό,τι μπορεί για να την παρατείνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή