Κυνηγώντας τα Χριστούγεννα

Κυνηγώντας τα Χριστούγεννα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποτέ άλλοτε τα Χριστούγεννα δεν ήταν τόσο κοντά και τόσο μακριά. Κοντά, έτσι όπως στο εορταστικό τους πνεύμα, στη χαρά και στην ελπίδα που συμβολίζουν αναζητάει κανείς μια διέξοδο από την πρωτόγνωρη καθημερινότητα. 

Το περιέγραψε πολύ ωραία προχθές στην «Κ» ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Στέλιος Στυλιανίδης: «Είναι αυτό που στην ψυχανάλυση ονομάζεται συλλογική υπομανιακή άμυνα απέναντι στην επικείμενη κατάθλιψη. (…) Πρόκειται για μια φυγή προς τα μπρος, προς μια χαρά που δεν μπορεί να έρθει, μια χαρά αναγκαστικά εσωτερικευμένη, μια και η πραγματικότητα τη δυσκολεύει. Την περιμένουμε σαν σύμβολο, λοιπόν. Λαχταράμε να έρθουν τα Χριστούγεννα, να είμαστε πιο κοντά, να είμαστε πιο ανέμελοι. Κυριαρχεί η σκέψη ότι όλα θα είναι όπως πριν. Είναι μια ομαδική αυταπάτη…».

Μας στριμώχνει η πραγματικότητα, μας κλείνει, μας φοβίζει, μας σκοτεινιάζει. Αναζητάμε φως και λάμψη στα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια. Αλλά την ίδια ώρα που επιταχύνουμε το βήμα «κυνηγώντας» τα Χριστούγεννα, στολίζοντας δέντρα και ανάβοντας φωτάκια στο σπίτι για να ξορκίσουμε τον φόβο και τη μοναξιά, τα Χριστούγεννα όλο και θαμπώνουν. Ξέρουμε πως φέτος δεν θα μοιάζουν σε τίποτα με ό,τι έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα. Θα είναι αλλιώτικα ακόμη και αν δεν τα ζήσουμε με lockdown, ακόμη και αν καταργηθούν τα sms για τις μετακινήσεις και οι χρονικοί περιορισμοί. Τι Χριστούγεννα θα είναι αυτά χωρίς μεγάλα τραπέζια και πολύβουες παρέες, χωρίς να πλησιάζει ο ένας τον άλλον, με τσουγκρίσματα μέσω skype και διαδικτυακές αγκαλιές; 

Εν τω μεταξύ, η μεγάλη μάχη δίνεται στο μέτωπο της οικονομίας. Κι εκεί, όλοι τα Χριστούγεννα κυνηγάνε. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και η ελληνική, προσπαθούν να μειώσουν τα κρούσματα μήπως και σωθεί σε ένα βαθμό η εορταστική περίοδος. Μήπως και δουλέψει το λιανεμπόριο, που σε κάποιες περιπτώσεις, στη Βρετανία λ.χ., ο χριστουγεννιάτικος τζίρος των καταστημάτων αποτελεί το 12% του συνολικού τζίρου της χρονιάς. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις προειδοποιούν τους πολίτες, τους καλούν να μη χαλαρώσουν, να μην οργανώσουν ταξίδια, εορταστικά τραπέζια, πάρτι, τίποτα. «Την προοπτική να επιτραπεί στις διευρυμένες οικογένειες να περάσουν μαζί τα Χριστούγεννα εξετάζει η κυβέρνηση στη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου». Αυτή κι αν είναι μια παράξενη είδηση.

Αλλά και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκαναν έκτακτη τηλεδιάσκεψη με θέμα «Πώς θα σωθούν τα Χριστούγεννα» –ωραίος τίτλος για ταινία–, αναζητώντας μια κοινή στρατηγική όσον αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας. Κυβερνήσεις, αγορές, νοικοκυριά, όλοι, στο κυνήγι των Χριστουγέννων. Κρεμάμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες μας στο δέντρο των Χριστουγέννων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή