Τα πολλά μηνύματα Πομπέο από το Φανάρι

Τα πολλά μηνύματα Πομπέο από το Φανάρι

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσκεψη στο Φανάρι και η συνάντησή του με τον κ.κ. Βαρθολομαίο κυριαρχεί, μέχρι στιγμής, στην περιοδεία του Μάικ Πομπέο στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο. Επισήμως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πραγματοποιεί αυτό το ταξίδι για να υπογραμμίσει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ γύρω από τις θρησκευτικές ελευθερίες και τη μοίρα των χριστιανικών πληθυσμών στη μεταπολεμική πραγματικότητα, βόρεια και ανατολικά της Μεσογείου.

Οι ειδήμονες περί τα αμερικανικά τη συνδέουν με πολιτικές φιλοδοξίες του ιδίου στη μετά Τραμπ εποχή και τη φημολογούμενη υποψηφιότητά του με τους Ρεπουμπλικανούς στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Και σε μια τέτοια προοπτική, οι θρησκευτικές κοινότητες, ανάμεσά τους και οι Ελληνοαμερικανοί ορθόδοξοι –αρκετοί με γερά πορτοφόλια–, αποτελούν καθοριστικές δεξαμενές ψήφων και δολαρίων. Πιθανότατα έβαλε –και ορθώς έπραξε– «το χεράκι του» για την επίσκεψη και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής και στενός συνεργάτης του Πατριάρχη, Ελπιδοφόρος. Οπως και να έχει το πράγμα, η επίσκεψη ενισχύει την αμερικανική ασπίδα προστασίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, που την έχει ανάγκη. Στέλνει μήνυμα στον Ερντογάν να μην ακουμπήσει τα «χέρια» του στο κέντρο της Ορθοδοξίας και προαιώνιο φάρο του χριστιανισμού. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι ενδείξεις πληθαίνουν ότι, στο πλαίσιο της ισοπεδωτικής ισλαμοποίησης των πάντων στην Τουρκία, είναι θέμα χρόνου ο Ερντογάν να στραφεί ανοικτά εναντίον του Φαναρίου. Και δεν είναι μόνο η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ή η ρητορική μίσους εναντίον της χριστιανικής Δύσης. Μέχρι και συνεργάτη του Φετουλάχ Γκιουλέν στο πραξικόπημα(!) εμφάνισαν τον κ.κ. Βαρθολομαίο έντυπα ελεγχόμενα από τον Τούρκο πρόεδρο, αναγκάζοντας το Φανάρι, σε μια ασυνήθιστη αντίδραση, να εκδώσει, διαισθανόμενο κινδύνους, ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσε για σχέδιο στοχοποίησης του Πατριαρχείου και του Προκαθημένου του.

Ούτε τυχαία ήταν η αναφορά του κ. Πομπέο στον οικουμενικό χαρακτήρα του. Τον οποίο υποσκάπτει η Ρωσία, που «τρίβει τα χέρια» της βλέποντας τον Ερντογάν να μεθοδεύει τη βήμα προς βήμα περιθωριοποίηση και αργότερα το κλείσιμό του, οπότε η Μόσχα θα έχει εκπληρώσει το όνειρο της Τρίτης Ρώμης. Μια χαρά εξυπηρετεί και σε αυτό τα ρωσικά συμφέροντα ο Τούρκος ηγέτης. Για τη χριστιανική Δύση, η προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως και των δοκιμαζόμενων ομόδοξων πληθυσμών στη Μέση Ανατολή, αποτελεί ιστορικό χρέος. Είναι θέμα πίστης αλλά και προστασίας ενός ολόκληρου πολιτισμού, του χριστιανικού, που γεννήθηκε και άνθησε στους τόπους της Βίβλου και τώρα απειλείται με αφανισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή