Θεωρείο (22/11/20)

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φθινοπωρινά σενάρια

Επειδή σε όλους αρέσουν τα σενάρια, ειδικά τα εκλογικά, θα σας πω ένα που κυκλοφορεί. Λέει το εν λόγω σενάριο πως ο πρωθυπουργός το ερχόμενο φθινόπωρο θα μπει στον πειρασμό για κάλπες. Το σκηνικό που θα έχει διαμορφωθεί Θεού θέλοντος και κορωνοϊού επιτρέποντος, μπορεί να είναι ιδανικό, καθώς το εμβόλιο θα έχει πιάσει στην κοινότητα, θα έχουν έρθει τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το καλοκαίρι σύμφωνα με τις προβλέψεις θα έχει κυλήσει πολύ πιο ομαλά από αυτό του 2020. Συνεπώς, θα έχει όλα τα εφόδια για μία επανεκκίνηση μέσω εκλογών, επιδιώκοντας μία νέα καθαρή τετραετία, χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη του κορωνοϊού.

Τρίβει τα χέρια της

Το σενάριο έχει πολλά θετικά και για την κυβέρνηση, αλλά από σπόντα και για τη Φώφη Γεννηματά. Σε μία τέτοια περίπτωση, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα «αναγκαστεί» να αναβάλει τις εσωκομματικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο και αν καταφέρει να ανεβάσει το ποσοστό της θα εδραιώσει τη θέση της και εσωκομματικά. «Ενα ΚΙΝΑΛ του 9-10% ποιος θα το πειράξει;» σχολιάζουν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ενόχληση με Λοβέρδο

Μένω στο αγαπημένο όλων ΠΑΣΟΚ, καθώς υπήρξε μία παραφιλολογία πως το μικρό κόμμα της Κεντροαριστεράς ενοχλήθηκε από δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας και έδινε μεγάλο ποσοστό στον Ανδρέα Λοβέρδο. Πηγές μου μού είπαν ότι δεν ενοχλήθηκαν με τη δημοσκόπηση αλλά με τον ίδιο τον Λοβέρδο, που θεωρούν πως «δεν παίζει σωστά» παρά το γεγονός ότι η Φώφη τού έχει σταθεί στα δύσκολα, βλέπε Νοvartis.

Στο προσωπικό του παλάτι

Θα σας αποκαλύψω μία λεπτομέρεια από το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Αμπου Ντάμπι που δεν έγινε γνωστή. Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διάδοχο του θρόνου του Αμπου Ντάμπι σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν δεν έγινε στο κεντρικό παλάτι όπου υποδέχεται συνήθως τους ξένους ηγέτες, αλλά στο προσωπικό του που απέχει περίπου μισή ώρα. Οπως μου είπαν πηγές από τα Εμιράτα, τούτο συμβαίνει μόνο όταν ο διάδοχος θέλει να κάνει ξεχωριστή τιμή στον καλεσμένο και να δείξει πιο προσωπική επαφή. Η αλλαγή μάλιστα έγινε τελευταία στιγμή, καθώς αρχικά είχαν προγραμματιστεί αγήματα στο Αλ Γουατάν, το κεντρικό παλάτι.

Τριμερής με ΗΑΕ

Μένω στο Αμπου Ντάμπι γιατί εκεί φαίνεται πως κλείδωσε, μεταξύ άλλων, και η δημιουργία τριμερούς μεταξύ Ελλάδας, Ισράηλ και Εμιράτων. Με το λεγόμενο 3+1 μπορεί να προστεθεί στο σχήμα και η Αίγυπτος.

Καραντίνα στο Πεντάγωνο

Την πιο δύσκολη καραντίνα πέρασε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς ο υπουργός έπειτα από επαφή που είχε με κρούσματα κορωνοϊού δεν απομονώθηκε στο σπίτι του, αλλά στο υπουργείο. Εκεί υπάρχει ένα δωμάτιο που επιτρέπει κάποια άνεση σε βασικά πράγματα. Μου λένε μάλιστα πως ήταν το αγαπημένο δωμάτιο του Ευάγγελου Αβέρωφ.

Στοχευμένο επίδομα

Τι θα γίνει με το επίδομα στους υγειονομικούς; Καλή ερώτηση, καθώς οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Σε τελευταία σύσκεψη στο Μαξίμου έμαθα πως αποφασίστηκε να δοθεί «στοχευμένα». Το ερμηνεύω ως ενίσχυση σε όσους δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή των ΜΕΘ.

Αγαστή σχέση

Να ξέρετε πως η σχέση Χρυσοχοΐδη – Χαρδαλιά, παρά τα κατά καιρούς θρυλούμενα, είναι ιδιαίτερα θερμή και κυλάει άψογα. 

Ο Μπογδάνος διέταξε… ΕΔΕ

Θα μπορούσε να είναι κάποια φαντασίωσή του, καθώς σε μια άλλη ζωή θεωρώ πως θα ήθελε να είναι ίλαρχος. Αναφέρομαι στον βουλευτή, σε αυτή τη ζωή, Κωνσταντίνο Μπογδάνο που προκάλεσε ΕΔΕ για ανάρτηση στελέχους της Πολεμικής Αεροπορίας που τον εξύβριζε χυδαία, ενώ μεταξύ άλλων τον αποκαλούσε και «ναζί». Πέραν της πλάκας, ο βουλευτής είχε τα δίκια του, καθώς το εν λόγω στέλεχος αποκάλεσε ακόμα «σκουπίδια» τους άνδρες των ΜΑΤ, ενώ είχε εξυβρίσει στο παρελθόν και τον Νίκο Χαρδαλιά. Ορθώς λοιπόν ΕΔΕ και πάλι ΕΔΕ για να μάθουν πως Δημοκρατία δεν σημαίνει ασυδοσία.

Κυνηγοί και… ψηφοθήρες

Τι κοινό μπορεί να έχει ένας βουλευτής με έναν κυνηγό; Και οι δύο… κυνηγούν. Ο ένας θηράματα ο άλλος ψήφους. Ετσι σκέφτηκαν ο Μίλτος Χρυσομάλλης και ο Βασίλης Γιόγακας, οι οποίοι εν μέσω αυτής της τραγικής κατάστασης είπαν να ζητήσουν εξαίρεση των κυνηγών από την καραντίνα. Και βεβαίως το μόνο που πέτυχαν ήταν να εκνευρίσουν το Μαξίμου, καθώς και ο λαϊκισμός έχει τα όριά του.

Αποδυνάμωσαν το αίτημα

Γκάφα ολκής έκαναν τριάντα Ελληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές που υπέγραψαν… μόνοι τους πρωτοβουλία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, απευθύνοντας επιστολή μάλιστα προς τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Το γεγονός ότι στις υπογραφές ήταν μόνο 30 από τους 705 αποδυναμώνει ένα οικουμενικό και πανανθρώπινο αίτημα όπως είναι ο επαναπατρισμός των κλοπιμαίων στη βάση τους. Κανείς δεν το σκέφτηκε;

Μερίσματα

Η καθ’ όλα συνετή Εφη Αχτσιόγλου, που πολλοί θα ήθελαν να τη δουν ακόμη και να ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει πολύ καλά ελληνικά. Γι’ αυτό θα έπρεπε να ξέρει πως το μέρισμα που ζήτησε να δώσει η κυβέρνηση ενόψει Χριστουγέννων σημαίνει κυριολεκτικά «μοίρασμα κερδών». Σε ένα κράτος μεταφράζεται ως μοίρασμα πλεονάσματος. Φέτος, με ύφεση κοντά στο 10%, δεν υπάρχει κανένα μέρισμα γιατί δεν υπάρχει κανένα πλεόνασμα. Μόνο ύφεση και ελλείμματα. Συνεπώς, το μόνο που μπορούσε να δώσει η κυβέρνηση ήταν επίδομα και όχι μέρισμα. Και αυτό έκανε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή