Η Ρένα είναι οφσάιντ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντε να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αγιάσουμε με όλα αυτά που διαβάζουμε. Οπως π.χ. όσα αναφέρει η τέως περιφερειάρχης Αττικής στη νέα της στήλη που εγκαινίασε στον δικτυακό τόπο tvxs (23.11.2020). Η στήλη έχει τίτλο «Η Ρένα (δεν) είναι οφσάιντ», εμπνευσμένο από μια μέτρια ταινία της εποχής της δικτατορίας.

«Οι “εγκέφαλοι” της εξουσίας επέλεξαν τον ιερό χώρο της Βουλής για να προβάλουν, όχι απλά ένα βίντεο, αλλά τη σύγχρονη κατήχηση, την εκδοχή του “Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια” version Κυριάκου Μητσοτάκη», γράφει η κ. Ρένα Δούρου και σημειώνει: «Βλέποντας τις εικόνες επίπεδου παραγωγής Τζέιμς Πάρις, που ξεχειλίζουν εθνικισμό και μιλιταρισμό, να προβάλλονται στην πρόσοψη της Βουλής, συνειδητοποίησα το πόσο βαθύ είναι το χάσμα που χωρίζει το σήμερα από το χθες…». Βεβαίως το χθες (του ΣΥΡΙΖΑ που υπονοεί η κ. Δούρου) είχε άλλου τύπου ακριβά εθνικολαϊκά πανηγύρια. Την 25η Μαρτίου, του καταστροφικού έτους 2015, η τότε περιφερειάρχης, σε αγαστή συνεργασία με τον «σύντροφο» κ. Πάνο Καμμένο, δεν αρκέστηκε στην πατροπαράδοτη (και ακριβή) παρέλαση στρατιωτικών μονάδων. Αμέσως μετά, μπάντες του Στρατού έπαιζαν στην πλατεία Συντάγματος γνωστά στρατιωτικά εμβατήρια, ενώ φουστανελοφόροι χόρευαν δημοτικά τραγούδια, σε σημείο που αγανάκτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. «Θερμή παράκληση προς συναρμόδιους: Οι εθνικές επέτειοι στο μέλλον να εορτάζονται στο μέλλον, διαφορετικά. Με λιγότερα έξοδα και χωρίς πολύ “ταρατατζούμ”» έγραψε στο Τwitter (24.3.2015). Οσο για την «εργαλειοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων» που καταγγέλλει η κ. Δούρου, με αφορμή το βίντεο του Γενικού Επιτελείου, πρέπει να θυμίσουμε μια άλλη εργαλειοποίηση, όχι των Ενόπλων Δυνάμεων γενικώς, αλλά στρατιωτών. Τότε έβαλαν τα φανταράκια να μοιράζουν υπό βροχή σημαιούλες στους παριστάμενους πολίτες.

Κι άντε να συμφωνήσουμε ότι η Δεξιά είναι η «μπήξε, δείξε» του εθνικολαϊκισμού, όπως γράφει η κ. Δούρου. Εδώ που τα λέμε, οι εθνικολαϊκιστές συναπαρτίζουν μια μεγάλη, ίσως και κυρίαρχη, συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας. Το ερώτημα είναι τι έκανε η πρώτη αριστερή περιφερειάρχης Αττικής για την περιθωριοποίηση αυτής της επιβλαβούς για τη χώρα αντίληψης. Πανηγύρια με τον κατ’ εξοχήν εθνικολαϊκιστή αυτής της παράταξης; Αλωνε τον εθνικολαϊκισμό από τα μέσα, φορώντας (όπως οι Αμερικανοί πρόεδροι) τα τζάκετ των Ικάρων;

Τα στερνά δεν τιμούν τα πρώτα, ειδικώς αν δεν έχει προηγηθεί αυτοκριτική. Οι άτεχνες καταγγελίες, του στυλ η Βουλή σήμερα «αναδύει την ταγκίλα της συντηρητικής υποκρισίας, ένα είδος “χουντίλας”, ψηφιακά αναβαθμισμένης», θα είχαν κάποιο βάρος αν η «πρώτη φορά Αριστερά» δεν είχε τόσο πολύ εθνικολαϊκή Δεξιά και μάλιστα στην πιο χυδαία («στα τέσσερα εσείς, στα τέσσερα…») και γελοία μορφή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή