Το βίντεο και τα σύμβολα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσκανδαλίσθησαν η Αριστερά και μέλη της εκσυγχρονιστικής ελίτ της χώρας για την προβολή βίντεο του ΓΕΕΘΑ στην πρόσοψη της Βουλής, με αναφορές στην πολεμική δράση των Ελλήνων, ανά τους αιώνες, και την εικόνα της Θεοτόκου να δεσπόζει στο κέντρο της προβαλλόμενης εικόνος, κατά την ημέρα του εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αντιλαμβανόμεθα τις ενστάσεις ως προς την όλη αισθητική του εγχειρήματος. Μόνο που τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Αλλοι οι στόχοι της εκπαιδεύσεώς τους για την εκπλήρωση της αποστολής τους. Αλλά ως προς τη σκοπιμότητα προβολής του τεχνουργήματος του ΓΕΕΘΑ εις την παρούσα συγκυρία, ας μη λησμονούν οι επικριτές ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και όλα τα ΜΜΕ στη διάρκεια της πολύμηνης εντάσεως εξήραν την επάρκεια και αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Η αγνωστικιστική κοινωνία μας, η Αριστερά, για λόγους ιδεολογικούς, σαφώς και ενοχλούνται από τη σύνδεση της Θεοτόκου με τις Ενοπλες Δυνάμεις. Μόνο που ήταν ένας αριστερός πρωθυπουργός, ο Ανδρέας Παπανδρέου, εκείνος που επανέφερε την ημέρα εορτασμού των Ε.Δ. στις 15 Αυγούστου από την 29η Αυγούστου –ημερομηνία νίκης των εθνικών δυνάμεων επί των κομμουνιστών– όπου την είχε μεταθέσει η χούντα των συνταγματαρχών.

Επί σειράν ετών, ο Ανδρ. Παπανδρέου προσωπικά παρίστατο στον εορτασμό, που διοργανώνονταν στις παραθεριστικές εγκαταστάσεις στον Αγιο Ανδρέα – κατάμεστες από αξιωματικούς και μέλη των οικογενειών τους. Πολιτική διαχείριση συμβόλων, και μάλιστα βυζαντινών, έκανε ο Ανδρ. Παπανδρέου, όπως και στην περίπτωση του προσκυνήματος των Ποντίων της Παναγίας Σουμελά, στη Βέροια, όπου μετείχε σύμπαν το ΠΑΣΟΚ.

Αλλαξαν όμως από τότε οι καιροί. Η προβολή συμβόλων προκαλεί, αν όχι χλεύη, δυσαρέσκεια. Διακτινίσθηκε η Ελλάς εις την Ευρώπη και, στην προσπάθεια προσομοιώσεως της ελίτ μας προς τα ευρωπαϊκώς ισχύοντα, έχασε κάθε έρμα. Οσο για την Αριστερά, ισχύει ο μαρξιστικός αφορισμός πως «η θρησκεία είναι το όπιο του λαού». Με αυτά τα εφόδια και αυτές τις αντιθέσεις πορεύεται ασυναρτήτως η Ελλάς για τον μεγάλο εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του ’21.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή