Η κόντρα Σόφιας – Σκοπίων, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε.

Η κόντρα Σόφιας – Σκοπίων, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιμονή της Βουλγαρίας να μπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. πάει να ανοίξει μια επιπλέον πληγή στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Δύο χώρες-μέλη του, η Ελλάδα και η Τουρκία, βρίσκονται στα μαχαίρια, και τώρα άλλα δύο, η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία, στην ίδια συμμαχική στρατιωτική στέγη, κινούνται σε τροχιά αντιπαράθεσης ερίζοντας για εθνοτικές διαφορές που έχουν ρίζες στον προπερασμένο αιώνα.

Τόσο η Βουλγαρία όσο και η Βόρεια Μακεδονία είναι χώρες-κλειδιά για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία στην περιοχή. Η Βουλγαρία για τον ρόλο της στην επιτήρηση στη Μαύρη Θάλασσα και στη νότια Ρωσία και η Βόρεια Μακεδονία στην ανάσχεση της ρωσικής διείσδυσης στην καρδιά της Βαλκανικής. Και στις δύο η αμερικανορωσική αέναη σύγκρουση επιρροής είναι σκληρή. Η διένεξη Σόφιας και Σκοπίων δεν δείχνει να ανησυχεί το ΝΑΤΟ, που τη θεωρεί μια εσωτερική ευρωπαϊκή υπόθεση την οποία καλούνται να διευθετήσουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Τύποις και επί του παρόντος είναι έτσι. Με τη διαφορά ότι το βέτο της Βουλγαρίας δεν απορρέει από ενδιαφέρον (της) γύρω από την εκπλήρωση εκ μέρους της Βόρειας Μακεδονίας κάποιου εκ των κριτηρίων που αφορούν π.χ. την πάταξη της διαφθοράς, τον εκδημοκρατισμό κ.λπ., αλλά από ιστορικές διεκδικήσεις, οι οποίες τροφοδοτούν εθνικισμό και στις δύο πλευρές, τον οποίο θα βρει μπροστά του (και) το ΝΑΤΟ εάν η εκκρεμότητα δεν ρυθμιστεί. Στη Βόρεια Μακεδονία ο αντιβουλγαρικός πυρετός ανεβαίνει, με την ευλογία της πολιτικής ηγεσίας και των ΜΜΕ, και τα Σκόπια «βγάζουν γλώσσα» στην κακιά «μητριά».

Μάλιστα, σε αντίποινα, τα Σκόπια απέρριψαν το αίτημα της Σόφιας για συμμετοχή, από κοινού με τα ελληνικά, βουλγαρικών πολεμικών αεροσκαφών στο νατοϊκό Air policing στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ απέσυραν το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν ενεργειακά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Μπέλενε και επιλέγουν εκείνο του φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Στη Βουλγαρία, πάλι, ενόψει εκλογών (την άνοιξη), η πολιτική τάξη έχει καβαλήσει το άλογο του εθνικισμού επιχειρώντας να διαμορφώσει νέα βαλκανική ατζέντα με βάση την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τους μεγαλοϊδεατισμούς του 19ου αιώνα, πιάνοντας από τον «λαιμό» τα «παραστρατημένα αδέρφια». Δηλητηριώδη σχόλια εκτοξεύονται εκατέρωθεν από τα πιο επίσημα χείλη και η εθνικιστική ρητορική δηλητηριάζει τις κοινωνίες συσσωρεύοντας επικίνδυνη εύφλεκτη ύλη σε μια περιοχή υψίστης γεωπολιτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή