Αγιος Δημήτριος – Αγιος Ανδρέας

Αγιος Δημήτριος – Αγιος Ανδρέας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ιδίως για την πόλη της Πάτρας ενόψει του Αγίου Ανδρέα, αυτής της μεγάλης γιορτής για την πόλη, εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα μαζί με την οικογένειά τους. Οχι με ανταλλαγή επισκέψεων, που ούτως ή άλλως απαγορεύονται. Κάνουμε έκκληση να μη γίνει μία ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή λόγος υπερμετάδοσης». 

Στη χθεσινή ενημέρωσή του για την παράταση του lockdown έως τις 7 Δεκεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εξέφρασε, όσο πιο συγκρατημένα και κομψά μπορούσε, την αγωνία όλων στην κυβέρνηση να μη ζήσουμε την ερχόμενη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στην Πάτρα, στη γιορτή του πολιούχου της Αγίου Ανδρέα, όσα ζήσαμε στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. 

Δεν ξέρω αν στο Μαξίμου φοβούνται ένα… αντάρτικο πιστών, αλλά σίγουρα ο προβληματισμός είναι μεγάλος. Δεν θα ήθελαν να δουν κόσμο να μαζεύεται για να προσκυνήσει αγνοώντας τους περιορισμούς και τα μέτρα, και μάλιστα σε μια περιοχή με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο· όλοι εύχονται να επικρατήσει η λογική έναντι της ασυγκράτητης πίστης και να προσέξουν οι πολίτες της Πάτρας για να μην έχουμε δράματα αντίστοιχα με αυτά που βιώνει η Θεσσαλονίκη.

Δεν συν-κυβερνά η Εκκλησία, όπως δήλωσε στην ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στην «Κ» ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, αλλά όπως επίσης τόνισε, η μάχη έναντι της πανδημίας είναι υπόθεση όλων και η ευθύνη μοιρασμένη. Οσο πιο εύγλωττα τοποθετηθεί και η Εκκλησία, λοιπόν, τόσο περισσότερο τόπο θα πιάσει η έκκληση για τήρηση των μέτρων. 

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο, οριακό σημείο. Στο σημείο εκείνο όπου ξεκίνησαν οι αεροδιακομιδές, από τη Δράμα στην Αθήνα, από τη Ρόδο στην Κρήτη, και οι θάνατοι αγγίζουν συχνά τριψήφια νούμερα. Στο σημείο όπου τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας έχουν γονατίσει, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να βρίσκονται σε απελπισία, τις διασωληνώσεις να έχουν φτάσει περίπου τις 600 και τους ειδικούς να προειδοποιούν πως αν δεν αναχαιτιστεί η πορεία της πανδημίας, τότε ασθενείς με απλά νοσήματα όπως η σκωληκοειδίτιδα θα κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους. 

Είναι το σημείο της μεγάλης ευθύνης για όλους. Κανείς δεν έχει άλλοθι, κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια σε αυτό το δεύτερο, πιο σκληρό και απειλητικό κύμα της πανδημίας. Χθες στη Βουλή, το θέαμα της στείρας αντιπαράθεσης, με αλληλοκατηγορίες, ανταλλαγή ευθυνών και ανέκδοτα, ήταν αποκαρδιωτικό. Δεν έχουμε ανάγκη ούτε από ειρωνείες και υπονοούμενα ούτε από αριθμητική θανάτων και ΜΕΘ.  

Οι σημερινές προκλήσεις επιβάλλουν έναν ουσιαστικό πατριωτισμό βασισμένο στον ήρεμο λόγο και στην ενσυναίσθηση. Η περίφημη «εθνική συνεννόηση» είναι πιο αναγκαία από ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι θέμα ζωής και θανάτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή