Πίστη και πανδημία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το στραπάτσο που έπαθε λόγω πανδημίας η Ελλαδική (και ουχί η Ελληνορθόδοξη) Εκκλησία, οι περισσότεροι συμπολίτες μας θα συνεχίσουν να πιστεύουν στον Θεό. Καλά θα κάνουν· γούστο τους και καπέλο τους, μαγκιά τους και παρηγοριά τους. Η πίστη στο υπερβατικό λειτουργεί ευεργετικά για πολλούς ανθρώπους και ουδείς ψόγος μπορεί να εκτοξευθεί κατά θεοσεβουμένων. Ομως πρέπει να μας προβληματίσει αυτό που ζούμε σήμερα. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διαχωρίσουμε τα του Καίσαρος από τα του Θεού.

Το πρώτο που πρέπει να συνομολογήσουμε είναι ότι η πίστη στον Θεό, Αλλάχ κ.λπ. δεν σώζει από τους ιούς. Η σύγχρονη επιστήμη το κάνει. Κατά τον Μεσαίωνα, στην πανδημία της μαύρης πανώλης, όταν οι άνθρωποι ήταν πολύ περισσότερο θεοφοβούμενοι, χάθηκαν περί τα 100 εκατ. ψυχές, το 20%-25% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η σημερινή πανδημία κόστισε ήδη 1,42 εκατ. ζωές, ήτοι το 0,02% του παγκόσμιου πληθυσμού. Κι αυτό πριν φτιαχτεί το εμβόλιο και παρά το γεγονός ότι ο κόσμος είναι σήμερα πολύ πιο πυκνοκατοικημένος. Τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν και αμφισβήτησε λόγω και έργω η Ελλαδική Εκκλησία (αλλά όχι το Πατριαρχείο, ούτε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής) ήταν απόρροια της επιστημονικής γνώσης και ουχί κάποιας θεϊκής επιφοίτησης. Η προ-γνώση της επιστήμης έσωσε εκατομμύρια από εμάς…

Το δεύτερο που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως «άγνωστοι αι βουλαί του Κυρίου», ασχέτως από το τι λένε οι ιεράρχες του. Από την αρχή της πανδημίας οι περισσότεροι ελλαδικοί μητροπολίτες ξεκίνησαν να κάνουν διαγωνισμό ανοησίας με τους «ψεκασμένους». Ενάντια σε ό,τι πρεσβεύει η επιδημιολογία, προωθούσαν την άποψη ότι ο ιός δεν κολλάει στην εκκλησία και ακόμη και σήμερα –ενώ υπάρχουν δεκάδες κρούσματα σε κληρικούς– πολλοί προπαγανδίζουν ότι το να μεταφέρεται ένα κουταλάκι από στόμα σε στόμα παραμένει ασφαλής πρακτική. Μετέρχονται δε το ίδιο τέχνασμα που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι καπνοβιομηχανίες: «δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικώς…».

Nα το θυμόμαστε αυτό κάθε φορά που οι ιεράρχες ασχολούνται από άμβωνος με τα του Καίσαρος, αντί να ομιλούν για τα του Θεού. Να το μνημονεύουμε όποτε κάποιος αρχιεπίσκοπος πει «αφήστε τους νόμους να καθεύδουν» ή κάποιος επίσκοπος προτείνει για κάποια ομάδα συνανθρώπων μας «όπου τους βρείτε, φτύστε τους». 

Θα συμφωνήσουμε πως και οι ιεράρχες –παρά το χρίσμα που φέρουν– είναι άνθρωποι και κάνουν λάθη. Γι’ αυτό και πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε ανθρώπινα. Κάθε φορά που μιλούν για θέματα που δεν άπτονται της πίστης, τα λόγια τους πρέπει να περνούν από την κρησάρα της λογικής. Αν, για παράδειγμα, τα Χριστούγεννα έχουμε πολλά κρούσματα κι αυτοί επιμένουν να ανοίξουν τις εκκλησίες, όλοι –με πρώτη την κυβέρνηση– πρέπει να σκεφτούμε και να πράξουμε αναλόγως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή