Αντιπολίτευση σε απόγνωση

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό που συμβαίνει δεν έχει προηγούμενο. Μετά σχεδόν ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης, η κυβέρνηση έχει οριακές δημοσκοπικές απώλειες, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση έχει χάσει περίπου το 30% της δύναμής της. Και αυτό το αξιοπερίεργο συμβαίνει τη στιγμή που η κυβέρνηση, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, κλήθηκε να διαχειριστεί μείζονες κρίσεις. Να υπενθυμίσω πως ο ΣΥΡΙΖΑ, μόλις έξι μήνες μετά την εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου 2015, έχασε το δημοσκοπικό προβάδισμα από τη Νέα Δημοκρατία και έκτοτε δεν το ανέκτησε, ενώ μεσολάβησαν και τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες ηττήθηκε κατά κράτος. 

Προφανώς κάτι δεν πάει καλά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θεωρώ αδύνατον να μην το έχουν αντιληφθεί. Υποθέτω πως ξεπέρασαν την ψύχωση με τις δημοσκοπήσεις των «βοθροκάναλων» και διαβάζουν με καθαρό μυαλό την αντιπολιτευτική ανεπάρκειά τους. Συνεπώς, φαίνεται πως βρίσκονται σε προφανή αδυναμία να χαράξουν μιαν άλλη αντιπολιτευτική γραμμή από αυτήν της καθολικής απόρριψης των κυβερνητικών πεπραγμένων. Το «όχι» σε όλα έχει οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στον σημερινό του τραγέλαφο να ασκεί «αντιπολίτευση του τσουρεκιού» και μάλιστα μπαγιάτικου. Οπως αποκαλύφθηκε, η σχετική φωτογραφία ήταν από την προηγούμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, τον μήνα Σεπτέμβριο. Ούτε αυτό δεν μπόρεσαν να κάνουν σωστά. 

Αυτό το κενό συγκροτημένου αντιπολιτευτικού λόγου το καλύπτουν οι γνωστές ακραίες φωνές που υπάρχουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες, όπως φαίνεται, έχουν την πολιτική κάλυψη του ίδιου του Αλ. Τσίπρα. Ετσι η εικόνα του κόμματος δεν είναι θελκτική για όσους πολίτες απαιτούν η πολιτική αντιπαράθεση να έχει ένα στοιχειώδες επίπεδο ευπρέπειας. Απεχθάνονται τις «κρεμάλες» και τους «ψόφους». Και αυτοί οι μετριοπαθείς πολίτες, με την ψήφο τους, κρίνουν τις εκλογικές αναμετρήσεις. 

Σε αυτό το σημείο η Νέα Δημοκρατία υπερτερεί συντριπτικά και έτσι έχει κυριαρχήσει σε έναν χώρο που ξεκινάει από τη Δεξιά και φθάνει μέχρι τις παρυφές της Κεντροαριστεράς. Με τέτοιο πολιτικό βεληνεκές, οι φυσιολογικές απώλειες από τη φθορά της διακυβέρνησης δεν απειλούν τη Νέα Δημοκρατία. 

Μοιραία λοιπόν η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται εγκλωβισμένη σε έναν διχαστικό-πολωτικό λόγο που αδυνατεί να τον αλλάξει, καθώς μόνον έτσι γνωρίζει να μιλά. Ομως η εποχή αυτή πέρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει και αυτός να ξεπεραστεί από τις νέες συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή