ΑΠΟΨΕΙΣ

Φωνάζοντας «φωτιά!» σε γεμάτο θέατρο

Η ένταση με την οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στην κυβέρνηση την Κυριακή, μετά τις καταγγελίες στις εφημερίδες «Δημοκρατία» και «Το Βήμα» για ασάφεια στον κατάλογο κρουσμάτων του κορωνοϊού, μαρτυρεί μεγάλη αγωνία να πλήξουν την κυβέρνηση σε ένα πεδίο όπου αυτή ασκεί απόλυτο έλεγχο από την αρχή της πανδημίας. Επειδή το θέμα αφορά την αξιοπιστία της πολιτικής που εφαρμόζεται αλλά και της εξίσου σημαντικής ενημέρωσης που παρέχεται στους πολίτες, είναι ανάγκη να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση της υπόθεσης. Εάν υπάρχει πρόβλημα, να λυθεί το συντομότερο δυνατόν και να αποδοθούν ευθύνες όπου πρέπει. Αυτό αφορά όχι μόνο τους όποιους υπευθύνους από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΕΟΔΥ, αλλά και όσους καταγγέλλουν «εγκλήματα» και αυξημένο αριθμό θανάτων, βάσει των δημοσιευμάτων. 

Η «Δημοκρατία» επικαλείται «απολύτως ασφαλείς πληροφορίες» από ανώνυμα «στελέχη που παρακολουθούν τον σημερινό τραγέλαφο», ότι η ενσωμάτωση των στοιχείων στον ημερήσιο κατάλογο κρουσμάτων «καθυστερεί έως επτά ημέρες». «Το Βήμα» μιλάει για καταχώριση στοιχείων στο μητρώο ασθενών COVID-19 από τον ΕΟΔΥ από άλλον κατάλογο, «με άλλη λογική και –κυρίως– άλλο ρυθμό». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τα δημοσιεύματα ως ψέματα. Χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ θα εμφανιζόταν στην ημερήσια ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας ώστε να παρουσιάσει τη θέση του οργανισμού. Οπως και να έχει, κάποιες δυσλειτουργίες στην ενσωμάτωση των κρουσμάτων είχαν αναφερθεί και σε προηγούμενα ρεπορτάζ και σχόλια (όπως και στην «Κ») χωρίς να δίνεται μεγάλη έκταση στο θέμα, χωρίς να γίνεται γνωστό πόσο σοβαρό ήταν το πρόβλημα, εάν είχε λυθεί και ποιες συνέπειες μπορεί να είχε. Την Κυριακή, η «Δημοκρατία» ισχυρίστηκε ότι «και σήμερα δεν υπάρχει πλήρης και αξιόπιστη εικόνα» και ότι «αυτό εξηγεί γιατί υπήρξε και η μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας». Πιο προσεκτικό, «Το Βήμα» γράφει: «Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν θα γίνει έγκαιρη πρόβλεψη για ορισμένες περιοχές… ώστε να ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα που πραγματικά θα σώσουν ζωές». 

Μένει να μάθουμε τι ισχύει απ’ όλα αυτά, και εάν υπήρξε ή υπάρχει πρόβλημα, πόσο σοβαρό ήταν. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως, δεν έχουν καμία αμφιβολία, προχωρώντας πέρα από τα στοιχεία των ρεπορτάζ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ετυμηγορία για τις «εγκληματικές ευθύνες» του πρωθυπουργού και μιας κυβέρνησης «ανίκανης να διαχειριστεί έστω και τα στοιχειώδη». Σίγουρο, επίσης, εμφανίζεται το Κίνημα Αλλαγής ότι «τα έκαναν… θάλασσα με λάθη που κόστισαν ανθρώπινες ζωές». Οι κατηγορίες αυτές είναι πολύ σοβαρές για να εκφράζονται με τόση ελαφρότητα. Μπορούν να υποσκάψουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στον αγώνα εναντίον της πανδημίας την ώρα που φτάνουν στα όριά τους. Δεν θα στοίχιζε τίποτα στην αντιπολίτευση να περίμενε τα αποτελέσματα της έρευνας πριν υιοθετήσει ακραίες θέσεις. Πράττουν έτσι, όμως, επειδή έμαθαν ότι εδώ ουδείς πληρώνει το τίμημα της ανευθυνότητας και της επιπολαιότητας.