Στο στόχαστρο η Γερμανία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη σκληρή βρίσκεται εν εξελίξει μεταξύ Αθηνών και Αγκύρας για την εξασφάλιση της ευνοίας του Βερολίνου, με το «μήλον της Εριδος» να βρίσκεται προς επίδοση στα χέρια της Γερμανίδος καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης Δεκεμβρίου.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται απογοητευμένη από την πολιτική όπως αυτή ασκείται από το Βερολίνο. Αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο δημοσιογραφικό συγκρότημα Politico, όπου και τόνισε ότι η Γερμανία δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο. Αντιθέτως, προ διημέρου στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξήρε τη Γερμανία ως «τον μόνον έντιμο διαμεσολαβητή» για μία επίλυση της ελληνοτουρκικής κρίσεως.

Η δυσαρέσκεια της Λευκωσίας και των Αθηνών ως προς τη στάση που τηρεί το Βερολίνο είναι δικαιολογημένη και άριστα έπραξε ο κ. Δένδιας που έθεσε το θέμα στο Politico, με ένταση. Μόνον που από τη στιγμή της προσχωρήσεώς τους στην Ε.Ε., η Ελλάς και η Κύπρος έπαυσαν να είναι κράτη ανεξάρτητα, με την κυριολεκτική έννοια της λέξεως, και σταδιακώς αποσυντίθενται στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης. Αγνωστο πόσο συνειδητή ήταν αυτή η επιλογή.

Ελέγχεται η κ. Μέρκελ ότι προτάσσει τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας της αλλά και άλλων κρατών, αντί να προωθήσει μία πολιτική «δικαίου» και «αρχών», από την παραβίαση των οποίων πλήττονται η Κύπρος και η Ελλάς. Ισχύει και αυτό, αλλά εν μέρει. Η μείζων διαφορά, ωστόσο, αφορά την ευρωπαϊκή και την ελληνική στρατηγική αντίληψη περί του ρόλου της Τουρκίας.

Δεν θέλει επ’ ουδενί η Γερμανία την αποξένωση της Αγκυρας. Οχι μόνον λόγω του προσφυγικού –ανάχωμα του οποίου είναι εκ των πραγμάτων η Τουρκία– αλλά διότι μία αναδυόμενη αυτοκρατορία νέου τύπου, που είναι η Ε.Ε., δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει ως μεσαιωνικός πύργος περίκλειστος, υπό διαρκή πολιορκία. Ενα ελεγχόμενο άνοιγμα παρέχει η Τουρκία στην Ε.Ε. και αυτό είναι το συζητούμενο αυτές τις μέρες.

Εις τη μακράν ευρωπαϊκή πορεία της, έχει βεβαίως εκχωρήσει η Ελλάς κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ενωση. Το έπραξε ασμένως. Τώρα καλείται να ενεργήσει ανάλογα –εν μέρει– έναντι της Τουρκίας. Δίλημμα δυσεπίλυτο για την κυβέρνηση των Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή