ΑΠΟΨΕΙΣ

Και αυτό το εμβόλιο πολύ βιάζεται!

Είναι λογικό, όχι όμως και θεμιτό, τους σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς η εκάστοτε αντιπολίτευση να επιχειρεί να τους χρεώνει στην κυβέρνηση. Οχι βέβαια την έλευση του συμβάντος, αλλά τον τρόπο αντιμετώπισής του. Και όσο πιο ακραίο και μεγάλο, σε χρονική διάρκεια, είναι ένα φαινόμενο, τόσο το έδαφος για αντιπολιτευτικό λόγο είναι πιο πρόσφορο, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες άστοχων ενεργειών από τους κυβερνώντες. 

Από αυτόν τον κανόνα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα έλεγα μάλιστα πως είναι στη φύση του να επινοεί δυσάρεστες καταστάσεις. Συνεπώς, οι κατηγορίες του αρχηγού του και των στελεχών του κατά της κυβέρνησης ήταν αναμενόμενες.

Συγκρατήθηκαν την άνοιξη, γιατί η κατάσταση αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά, αλλά τώρα στην πολεμική τους συμπεριέλαβαν, αναδρομικά, και τα ανοιξιάτικα απωθημένα τους. 

Το εμβόλιο όμως έρχεται και το αντιπολιτευτικό πάρτι τελειώνει με μικρές απώλειες για την κυβέρνηση και κανένα κέρδος για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. 

Στη ζωή μερικές φορές δεν μπορούμε να εκδηλώσουμε τη χαρά ή τη λύπη, αν αυτή έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με το γενικό αίσθημα. Την πνίγουμε μέσα μας, αλλά πάλι κάτι στην έκφρασή μας, κάτι στις κινήσεις μας προδίδει τα αισθήματά μας. 

Σήμερα, η έλευση του εμβολίου είναι μια αισιόδοξη και ελπιδοφόρα προοπτική για την πλειονότητα των πολιτών. Ανατρέπει όμως τους πολιτικούς σχεδιασμούς όσων ποντάρουν στον ανθρώπινο πόνο και στη δυστυχία, όσων επιχαίρουν ενδόμυχα για τον αυξημένο αριθμό νεκρών και κρουσμάτων. Ανέκαθεν η Αριστερά στήριζε τη δική της επιτυχία στη δυστυχία των ανθρώπων. Το ιστορικό δόγμα της ήταν και παραμένει το «όσο χειρότερα τόσο καλύτερα». Στην Ελλάδα εκμεταλλεύθηκε την αγανάκτηση των πολιτών τα πρώτα χρόνια των μνημονίων και σάλταρε στην εξουσία. Τώρα βλέπει την πανδημία σαν το σωσίβιο που θα τη σώσει από την κανονικότητα, η οποία είναι ο εχθρός της.

Η έλευση των εμβολίων δεν είναι μόνο ότι θα επιδράσει θετικά στην υγεία των πολιτών. Συγχρόνως θα δρομολογήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας. Θα υλοποιηθούν σχεδιασμοί, θα εκπονηθούν νέα πλάνα, θα δουλέψει η αγορά. Οι πολίτες θα βγουν από την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον η ριζοσπαστική Αριστερά δεν μπορεί να λειτουργήσει. 

Και αυτή η επιστήμη πολύ βιάστηκε!