Τα εθνικά συμπλέγματα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει Μπαμπινιώτη η Βρετανία και γι’ αυτό δεν ακούστηκαν αντιρρήσεις για την ονομασία που έδωσε η κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον στο πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών κατά του SARS-CoV-2. Το βάφτισαν «panacea», από τη θεότητα της ελληνικής μυθολογίας, ενώ θα μπορούσαν να το πούνε αγγλοπρεπώς «healall».

Βεβαίως το «healall» δεν αναδίδει την αρμονία της λέξης «πανάκεια», αλλά επίσης δεν τους… «take away και τους σήκωσε». Δεν μηχανεύονται «allsick» λέξεις για να πουν την πανδημία pandemic. Ακολουθούν τη συμβουλή του Ανατόλ Φρανς: «Αν κάτι έχει ειπωθεί και έχει ειπωθεί καλά, μην έχεις ενδοιασμούς. Πάρ’ το και αντίγραψέ το». 

Ουδείς γκρίνιαξε για το γεγονός πως η μισή ιατρική ορολογία (παγκοσμίως, πλέον) είναι ελληνική, ακόμη και όταν οι λέξεις γίνονται γλωσσοδέτες στην αγγλική: «arteriosclerosis», ή «actinobacillosis epilepsy» ή «haemorrhage» κ.λπ. Κανείς επίσης δεν μίλησε για «πανδημία των ελληνικών λέξεων που ταλανίζει την αγγλική γλώσσα», όπως αντιστρόφως έκανε ο κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης (Mega 3.12.2020). Ισως επειδή και η λέξη pandemic είναι ελληνική. Ή μπορεί επειδή οι αγγλόγλωσσοι δεν έχουν επαρχιακά συμπλέγματα για τη γλώσσα τους. Χαίρονται να δανείζονται ξένους όρους ώστε να την εμπλουτίζουν. Κάποιους όρους, μάλιστα, τους κάνουν λέξεις της χρονιάς. Τα λεξικά Merriam-Webster και Dictionary.com ανακήρυξαν την «pandemic» λέξη της χρονιάς 2020. Αντί να σπάνε το κεφάλι τους για το πώς θα πουν αγγλοπρεπώς την πανδημία, ασχολούνται με την έννοια και ουχί με τη λέξη.

Από την άλλη μεριά, οι Βρετανοί έχουν άλλου τύπου εθνικά συμπλέγματα, που τώρα εκφράζονται ως «φαρμακευτικός εθνικισμός». 

Προχθές ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Αλοκ Σάρμα πανηγύρισε τουιτάροντας: «Τα επόμενα χρόνια θα θυμόμαστε αυτή τη στιγμή ως την ημέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε το βάρος της ανθρωπότητας απέναντι σε αυτήν την ασθένεια» (2.2.2020). Ποιο βάρος σήκωσε η Βρετανία; Γερμανική εταιρεία έφτιαξε το εμβόλιο έχοντας επικεφαλής της έρευνας Τούρκους, σε συνεργασία με έναν αμερικανικό κολοσσό που έχει στο τιμόνι του έναν Ελληνα. Βεβαίως, είναι σίγουρο ότι στις ερευνητικές ομάδες υπήρχαν και Βρετανοί, αλλά η ανθρωπότητα εν συνόλω και ουχί το Ηνωμένο Βασίλειο σήκωσε το βάρος του πολέμου κατά της πανδημίας.

Καημένη Βρετανία, που θα ’λεγε και ο Αμερικανός πολιτικός Ντιν Ατσεσον: «Εχασε μια αυτοκρατορία κι ακόμη προσπαθεί να βρει έναν ρόλο». Αυτό κατ’ αρχάς γίνεται εμφανές στη διαδικασία του Brexit. Πέντε χρόνια τώρα, το βρετανικό πολιτικό σύστημα προσπαθεί να καταλάβει τι στην ευχή θέλει να γίνει η Βρετανία μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τώρα, γίνεται ακόμη πιο φανερό από το γεγονός ότι Βρετανοί πολιτικοί πανηγυρίζουν διότι έχουν τα εμβόλια δυο-τρεις εβδομάδες νωρίτερα από τους άλλους. Θλίψη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή