Θεωρείο (06/12/20)

4' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεωπολιτικό ενδιαφέρον

Ανθρωποι που ξέρουν καλά τα εσωτερικά της Εκκλησίας λένε πως, όταν και εφόσον, ξεκινήσει η συζήτηση για τη διαδοχή του κ. Ιερωνύμου θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Ρωσία. Και επειδή οι μεγάλες δυνάμεις, όπως τις λέγαμε παλιά στο σχολείο, πάντα μαγειρεύουν πριν πεινάσουν, ήδη το βλέμμα των δύο χωρών έχει αρχίσει να πέφτει στις πολύ εσωτερικές διεργασίες της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Χωρίς διάγγελμα 

Μην περιμένετε διάγγελμα Μητσοτάκη εντός της εβδομάδας για τα επόμενα βήματα της πανδημίας. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν πιθανότατα από τον Στέλιο Πέτσα, ενώ ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί για το θέμα, ως είθισται, στην έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, αύριο Δευτέρα.

Καρφί για το επιτελικό

Πέρασε στα ψιλά, για να ακριβολογώ, δεν πέρασε πουθενά καθώς δεν το πρόσεξε κανείς. Αναφέρομαι σε μία αποστροφή του Κωστή Χατζηδάκη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις αρχές της εβδομάδας. Εκεί ο υπουργός Περιβάλλοντος απέδωσε τις καθυστερήσεις στο νομοθετικό έργο στο επιτελικό κράτος, καθώς όταν η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ρώτησε γιατί δεν φέρνει άμεσα την τροπολογία για τις ΑΠΕ, απάντησε πως έχει βγει ανακοίνωση εδώ και 15 μέρες αλλά δεν μπορεί να ελεγχθεί η ταχύτητα από τα… γενικά λογιστήρια. Η αποστροφή, όπως σας είπα, δεν έγινε αντιληπτή. Πλην Μαξίμου βεβαίως που έχει αυτιά παντού.

Εκανε την πάπια

Μαθαίνω πως στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ –συγγνώμη ΚΙΝΑΛ– βγήκαν τα πρώτα μαχαιράκια. Καμίνης, Σκανδαλίδης, Μαργαρίτης και Κεγκέρογλου μίλησαν κατά των όσων σπεύδουν να δηλώσουν υποψηφιότητα. Κάρφωσαν δηλαδή τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος ήταν παρών. Ο πρώην υπουργός και υποψήφιος κατά δήλωσή του πρόεδρος πήρε αργότερα τον λόγο και ανέλυσε τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, σφυρίζοντας αδιάφορα για τα καρφιά που μόλις είχε δεχτεί.

Οι βενιζελικοί

Μιας και ο λόγος για τα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ να σας πω ότι οι «βενιζελικοί» έχουν συγκεκριμένη προτίμηση για την ηγεσία του κόμματος και αυτή ακούει στο όνομα Ανδρέας Λοβέρδος. Οταν λέω «βενιζελικοί» μην πάει το μυαλό σας στον Ελευθέριο, αλλά στον Ευάγγελο, που ως γνωστόν έχει φανατικούς φίλους και ενίοτε οπαδούς. Ο ίδιος πάντως, για να μην έχετε αμφιβολία, ούτε λαμβάνει μέρος στα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ, ούτε έχει διάθεση να λάβει. Το έχει πει άλλωστε πως η πολιτική του συνεισφορά είναι να σχολιάζει τη μεγάλη εικόνα και όχι να τσαλαβουτήσει στον βούρκο της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης.

Ενδιάμεσος χώρος

Μένω στον… ενδιάμεσο χώρο, μεταξύ ΚΙΝΑΛ και Ν.Δ. Θυμάστε μία περίοδο που ο Γιάννης Μανιάτης πρωταγωνιστούσε στα σενάρια για πιθανή αξιοποίηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Νομίζω πως πλέον δεν υφίστανται. Φάνηκε και από τον ίδιο τον πρώην υπουργό που σε μία τελευταία του διαδικτυακή ομιλία χαρακτήρισε «ανόητο» το δίλημμα «Υγεία ή Οικονομία – Περιβάλλον», κάνοντας ένα ράπισμα σε ένα βασικό αφήγημα κυβερνητικών στελεχών.

Απόρρητο θέμα

Μαθαίνω πως στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια. Οπως αντιλαμβάνεστε, το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ώστε η χώρα να θωρακιστεί στον κυβερνοχώρο, ο οποίος, όχι στο μέλλον, αλλά ήδη, αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας. Γι’ αυτό μην περιμένετε διαρροές και ενημερώσεις, καθώς το θέμα είναι… άκρως απόρρητο.

Η καραντίνα Βέμπερ

Για όποιον δεν το έχει προσέξει, να σας επισημάνω πως το τελευταίο διάστημα ο Βέμπερ έχει βγει από την… καραντίνα, που είχε μπει μετά την απόσυρση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Κομισιόν και… αντιδρά. Ο,τι λέει η Αγκελα Μέρκελ, βγαίνει μετά από λίγο ο Βαυαρός και λέει το αντίθετο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ελληνικού ενδιαφέροντος εμπάργκο όπλων. Καλά πληροφορημένες πηγές από τας Ευρώπας λένε πως ήδη στρώνει έδαφος για την επόμενη μέρα.

Μεγάλη ζημιά στον Ορμπαν

Ο συντηρητικός βουλευτής Ζάγιερ Γιόζεφ που συμμετείχε στο gay πάρτι στις Βρυξέλλες, όπου γινόταν και χρήση ναρκωτικών, έχει κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στον Ορμπαν, καθώς δεν είναι κάποιος τυχαίος. Πρόκειται για συνιδρυτή του κόμματός του από το μακρινό 1988 και μάλιστα για έναν εκ των εμπνευστών του Συντάγματος της χώρας που κατοχυρώνει νομικά τον γάμο μόνο μεταξύ ετεροφυλόφιλων. Συνεπώς η εμπλοκή του στο εν λόγω πάρτι ράγισε την εικόνα του υπερσυντηρητικού Ούγγρου πρωθυπουργού και παρά την παραίτησή του από το Φιντές (έτσι λέγεται το συντηρητικό κόμμα) οι κλυδωνισμοί είναι έντονοι στη Βουδαπέστη και όχι μόνο.

Ελπιδοφόρο άνοιγμα 

Καλή δουλειά κάνει ο κ. Ελπιδοφόρος σε όλα τα επίπεδα. Και δεν το λέω τυχαία, θα σας δώσω στοιχεία. Το τελευταίο διάστημα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έχει πραγματοποιήσει συντονισμένο άνοιγμα προς την αφροαμερικανική κοινότητα, τόσο με αφορμή τη δολοφονία Φλόιντ, όσο και με την πανδημία, στηρίζοντας την κοινότητα. Την Πέμπτη που μας πέρασε, οι Δημοκρατικοί ψήφισαν για επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, μία σημαντική θέση, τον πρώτο μαύρο άνδρα, τον Γκρέγκορι Μικς, που είναι σαρξ εκ της σαρκός της κοινότητας. Καταλαβαίνετε γιατί σας λέω πως ο κ. Ελπιδοφόρος δουλεύει μεθοδικά…

Play maker στο Ιλινόι

Μένω στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, καθώς μαθαίνω πως ενεργοποιείται εκ νέου στα πολιτικά πράγματα ένας Ελληνοαμερικανός, που υπό προϋποθέσεις θα έχει προοπτικές ανέλιξης. Αναφέρομαι στον Αλεξ Γιαννούλια –καταγόμενο από τα Καλάβρυτα εκ πατρός– που θα διεκδικήσει τη θέση του γραμματέα στην πόλη του Ιλινόι το 2022. Αν τα καταφέρει μπορεί τούτο να αποτελέσει σκαλοπάτι για ακόμα πιο πάνω. Πάντως, όταν έπαιζε μπάσκετ στον Πανιώνιο –παρέα με τον Βασίλη Κικίλια– ήταν play maker, άρα ξέρει πώς να φτιάχνει το παιχνίδι.

Ρεζίλι

Λάβρα εμφανίστηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου (φωτ.) κατά της Λίνας Μενδώνη, γιατί όπως είπε η σύσταση στον νέο ΟΠΑΔ –είναι ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου– ενός ΝΠΙΔ με αντικείμενο τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας είναι απαράδεκτη! «Είμαστε κάθετα αντίθετοι», αναφώνησε η βουλευτής και εισηγήτρια της μειοψηφίας. Λίγο μετά πήρε τον λόγο η Μενδώνη και της εξήγησε πως η διάταξη στην οποία αναφέρθηκε έχει ψηφιστεί το 2018, επί κυβέρνησης… ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι το άρθρο 22 στον νόμο 4551/2018», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού. Κανονικό ναυάγιο με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να το αποτελειώνει φωνάζοντας κάτι του τύπου: «πω πω, τι της έκανες…».  

Quiz

Ποιο στέλεχος του Μαξίμου θεωρείται πως έχει την πιο προσωπική ατζέντα από οποιονδήποτε άλλον;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή