Αλαζονεία της ιδεολογίας και αλαζονεία της τάξης

Αλαζονεία της ιδεολογίας και αλαζονεία της τάξης

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρατεταμένη σιωπή από το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την περίφημη ποδηλατάδα στην Πάρνηθα δημιουργεί σειρά από δυσάρεστες σκέψεις. 

Πρώτον, ο πρωθυπουργός δεν ένιωσε την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις για την εξόφθαλμη παραβίαση των όρων που ισχύουν για κάθε Ελληνα πολίτη σε συνθήκες lockdown. 

Δεύτερον, κανείς στενός συνεργάτης του δεν φρόντισε να τον προστατεύσει. Δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος από την κυβέρνηση ή από το οικογενειακό του περιβάλλον για να τον σταματήσει από την πολύ κακή ιδέα να εξορμήσει στο βουνό για να ασκηθεί δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας του. 

Τρίτον, η διαχείριση της επόμενης μέρας εξελίσσεται σε επικοινωνιακό βατερλώ. Προφανώς έχει πρυτανεύσει η λογική ότι το θέμα θα σβήσει και θα ξεχαστεί.

Την ίδια άκρως επιτυχημένη συνταγή είχε ακολουθήσει ο προκάτοχος του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα γνωστά περίφημα εκλογικά αποτελέσματα. Ηταν η εποχή που πολλοί Ελληνες θεωρούσαν τον Αλέξη Τσίπρα ανίκητο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικά πεπεισμένος ότι είναι σάρκα από τη σάρκα του λαού, δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι υπήρχε περίπτωση (ούτε μία στο εκατομμύριο) να μην τα είχε κάνει όλα σωστά σε εκείνο το φρικαλέο καλοκαιρινό βράδυ που το Μάτι φλεγόταν παίρνοντας τη ζωή 100 ανθρώπων. Η ίδια ακλόνητη πίστη στο ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησής του τον εμπόδιζε να δείξει την ελάχιστη ενσυναίσθηση όταν κάτι πήγαινε στραβά.

Η φωτογραφία της Πάρνηθας καθιστά τον σημερινό πρωθυπουργό υπόλογο στο δικό του ηθικό πλεονέκτημα. Γιατί ακριβώς πλήττει τον πυρήνα των όσων διακηρύσσει, των όσων είχαμε συνηθίσει να ταυτίζουμε μαζί του. Εδώ όμως δεν έχουμε να κάνουμε με την αλαζονεία της ιδεολογίας όπως στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά με την αλαζονεία της τάξης: ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αισθάνεται υποχρεωμένος να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για το παραστράτημά του. Μπορούσε να πάει στην Πάρνηθα και πήγε. 

Ως ένας από τους διαχρονικά προνομιούχους αυτού του τόπου, έκανε χρήση των προνομίων του και αδυνατεί να συλλάβει το μέγεθος του ατοπήματος. Αν θέλει να διαφοροποιηθεί από τον προκάτοχό του, υπάρχει μια ευκαιρία που δεν έχει πια ο Αλέξης Τσίπρας: να πει ότι έκανε λάθος και να ζητήσει συγγνώμη. Τότε μόνο η φωτογραφία της Πάρνηθας θα ξεχαστεί την επόμενη μέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή