Δυσανεξία στους αριθμούς

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριθμός ήταν μεγάλος. Κατά την ενημέρωση της 7ης Δεκεμβρίου για τη γεωγραφική κατανομή των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων COVID-19, το Κιλκίς σκαρφάλωσε στην τρίτη θέση πανελλαδικά, πίσω από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, με 102 θετικά δείγματα. Μία ημέρα νωρίτερα είχε μόλις 23 νέα κρούσματα. 

Και το Κιλκίς, όπως η Πέλλα και η Πιερία, δοκιμάζεται σκληρά τις τελευταίες εβδομάδες. Το νοσοκομείο της πόλης προσπαθεί να κρατηθεί όρθιο παρά τις διαχρονικές ελλείψεις του σε προσωπικό και εξοπλισμό, ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην κοινότητα, οικογένειες έχουν κηδέψει τους ανθρώπους τους σε σφραγισμένα φέρετρα. Ο αριθμός 102 όμως δεν προέκυψε από μαζικό έλεγχο στην κεντρική πλατεία της πόλης ή από συρροή σε κάποια βιοτεχνία. 

Οπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης, οφείλεται σε «λάθος ιδιωτικού εργαστηρίου στη Θεσσαλονίκη». «Το εργαστήριο καθυστέρησε να κοινοποιήσει στον ΕΟΔΥ αποτελέσματα ελέγχων που διεξήγαγε από τις 24 Νοεμβρίου και το έπραξε αθροιστικά, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι των ημερών αυτών να δώσουν 94 από τα 102 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της 7ης Δεκεμβρίου», ανέφερε ο κ. Βεργίδης.

Το πρόβλημα με αυτή την παραπλανητική καταγραφή δεν είναι ότι μπορεί να προκαλέσει πρόσθετο πανικό σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή. Το ζήτημα είναι ποια διαδικασία ακολουθήθηκε για τα 94 θετικά δείγματα που, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, εισήχθησαν στο σύστημα καθυστερημένα. Πότε ενημερώθηκαν αυτοί οι άνθρωποι για τα θετικά αποτελέσματά τους; Ακόμη κι αν το εργαστήριο ειδοποίησε άμεσα όσους βρέθηκαν θετικοί (έστω την επόμενη ή μεθεπόμενη ημέρα από τη λήψη του δείγματος), η ετεροχρονισμένη καταχώριση των νέων κρουσμάτων προκαλεί σημαντικό κενό στην όποια απόπειρα ιχνηλάτησης ή παρακολούθησης για την τήρηση της καραντίνας. Εάν ένα κρούσμα από έλεγχο της 24ης Νοεμβρίου καταχωρίσθηκε στο εθνικό μητρώο COVID-19 δύο εβδομάδες αργότερα, πότε έγινε η ιχνηλάτηση; 

Είναι σαφές πλέον ότι στην Ελλάδα –και στην περίπτωση της πανδημίας– δεν τα πάμε καλά με τους αριθμούς. Πάσχουμε από εθνική δυσανεξία στις στατιστικές, στη συντονισμένη και λεπτομερή καταγραφή, στη δημοσίευση όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων και δεδομένων ώστε να είναι προσβάσιμα στους δημοσιογράφους και κατ’ επέκταση στους πολίτες. Στην περίπτωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, όμως, δεν δικαιολογούνται παρόμοια λάθη. Αναμέναμε το δεύτερο κύμα και οφείλαμε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι – τόσο οι κρατικές όσο και οι ιδιωτικές δομές. Για να περιοριστεί η διασπορά –πέρα από την ατομική ευθύνη των πολιτών–, ο μηχανισμός ελέγχου οφείλει να κινείται ταχύτατα. Η όποια καθυστέρηση σε αυτή την αλυσίδα μπορεί να αφήσει χαραμάδες από τις οποίες πολύ εύκολα ξεγλιστράει ο ιός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή