Ατομική προσευχή, μαζικοί εμβολιασμοί

Ατομική προσευχή, μαζικοί εμβολιασμοί

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαμαρτύρονται ιεράρχες διότι θεωρούν πως η κυβέρνηση διστάζει να ανοίξει τους ναούς για τους πιστούς ενόψει των μεγάλων εορτών των Χριστουγέννων, του Αγίου Βασιλείου και των Φώτων. Ενίστανται, επίσης, διότι ενώ, όπως υποστηρίζουν, τα προληπτικά μέτρα κατά της πανδημίας έχουν τηρηθεί εντός των εκκλησιών, η κυβέρνηση έχει επιδείξει μεγάλη αυστηρότητα στέλνοντας περιπολικά και αστυνομικούς για να επιτηρήσουν τους κλειστούς ναούς από πιστούς (συνέβη π.χ. στην Πάτρα κατά τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Ανδρέα).

Βεβαίως, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος έχει κρατήσει απολύτως συνετή θέση στο ζήτημα, τονίζοντας προς πάσα κατεύθυνση την ανάγκη για αυστηρή τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας. Το ίδιο έχει κάνει η πλειονότητα των ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ομως, ας μη γελιόμαστε. Η πολιτεία οφείλει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική, καθώς στην πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων συνέβαλαν και εκκλησιαστικά γεγονότα, όπως στη Θεσσαλονίκη ο εορτασμός του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου.

Λογικό είναι η πολιτεία πλέον να… φυσάει και το γιαούρτι όταν ο έλεγχος της κατάστασης χάνεται εύκολα, ενώ και ιεράρχες και πιστοί δεν δείχνουν… θρησκευτική προσήλωση στα υγειονομικά μέτρα. «Πώς να κατανοήσουμε ότι η πολιτεία, ενώ λαμβάνει κάθε υγειονομικό μέτρο για τον περιορισμό της πανδημίας, δεν καταφεύγει σε κανένα πνευματικό μέσο, ασυγκρίτως δραστικότερο και θαυμαστό;» ρωτούν 180 χριστιανικά σωματεία της χώρας σε επιστολή, την οποία διαβίβασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η Εκκλησία είναι υπό διωγμόν», ανέφερε από την πλευρά του ο μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος, σε ένα άλλο δείγμα αδυναμίας αξιολόγησης της κρισιμότητας της κατάστασης (εκτός του ότι είναι τουλάχιστον ακραίο να λέγεται στην Ελλάδα ότι η Εκκλησία τελεί υπό διωγμόν).

Επίσης, όταν επί εβδομάδες οι νομοί στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται στο κόκκινο, πώς μπορεί η πολιτεία να εμπιστευθεί τον μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα, ο οποίος κάλεσε τους πιστούς να αγνοήσουν τα μέτρα και τους ιερείς να ανοίξουν τους ναούς; Η ανασκευή του στην ΕΡΤ δεν άλλαξε τις αρχικές εντυπώσεις της δήλωσης.

Η Εκκλησία έχει προσφέρει, εκούσα-άκουσα, ισχυρά επιχειρήματα σε όσους τονίζουν πως καθώς περάσαμε το περασμένο Πάσχα με κλειστούς τους ναούς, μπορούμε εύκολα να κάνουμε το ίδιο με τα προσεχή Χριστούγεννα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή