Θεωρείο (10/12/20)

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δείπνο με… Τουρκία

Ξενύχτι προβλέπεται σήμερα για την ελληνική αποστολή, καθώς το θέμα που μας καίει, η Τουρκία, δεν είναι πρώτο στην ατζέντα. Η Σύνοδος έχει και άλλα πράγματα να συζητήσει πριν, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το Βrexit. Δεδομένου ότι οι ηγέτες θα προσέλθουν περίπου στη μία η ώρα (Ελλάδος), το θέμα της Τουρκίας προβλέπεται να πάει στο… δείπνο. Χθες, πάντως, στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ απουσίαζε η Αγκελα Μέρκελ. Η επιλογή της ισχυρής κυρίας της Ευρώπης δείχνει πως μάλλον προτίμησε την ουδετερότητα λίγο πριν από την έναρξη των κρίσιμων συνομιλιών. Αν και μου λένε πως συχνά-πυκνά λείπει από τις συνόδους του Λαϊκού Κόμματος.

Ενόχληση με Δένδια

Να ξέρετε πάντως πως οι Γερμανοί πετάνε τα καρφιά τους σε Ελληνες αξιωματούχους για «υπουργούς της κυβέρνησης που σηκώνουν τους τόνους έναντι του Βερολίνου». Δεν λένε ονόματα, αλλά δεν χρειάζεται. Τόσο ο Νίκος Δένδιας όσο και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έχουν ασκήσει δημοσίως κριτική στη γερμανική προεδρία, λέγοντας πως απέτυχε στους στόχους της.

Λαϊκός χωρίς λαϊκισμό

Ενας τρίτος –ο οποίος όμως δεν είναι στέλεχος της κυβέρνησης– που έχει σηκώσει πολύ ψηλά τους τόνους έναντι της Γερμανίας είναι ο Αγγελος Συρίγος.Ο καθηγητής και βουλευτής της Α΄ Αθήνας μιλάει διαρκώς με σκληρά λόγια έναντι του Βερολίνου αλλά το κάνει ψύχραιμα και πειστικά. Νομίζω πως είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που ένας πολιτικός δεν λαϊκίζει αλλά ταυτόχρονα εκφράζει τόσο πολύ και το κοινό αίσθημα.

Γερμανική ανοχή

Μιας και ο λόγος για Γερμανούς, θα σας αποκαλύψω και κάτι που έγινε χθες. Ο Νότης Μηταράκης ανήρτησε ένα αινιγματικό tweet μιλώντας για άφιξη οκτώ Σομαλών στη Χίο, με ακατάλληλη βάρκα, «παρουσία τουρκικής ακταιωρού και με την ανοχή άλλων πλοίων στην περιοχή». Ο υπουργός δεν κατονόμασε ποια πλοία ήταν που έδειξαν ανοχή. Εμαθα πως ήταν γερμανικά. Δεν ξέρω αν η γερμανική ανοχή στην τουρκική παραβατικότητα ήταν τυχαία ή κάποιο μήνυμα. Στο Μεταναστευτικής Πολιτικής πάντως το έλαβαν σοβαρά υπ’ όψιν, για να μη βρεθούν προ εκπλήξεων.

Παλιός γνώριμος

Νέο πρέσβη θα έχει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Αθήνα. Τα ηνία της πρεσβείας της Γηραιάς Αλβιώνος αναλαμβάνει ο Μάθιου Λοτζ, επιστρέφοντας σε γνώριμο περιβάλλον, καθώς έχει υπηρετήσει ξανά στην Αθήνα. Κατά τα πρώτα διπλωματικά του βήματα τη δεκαετία του 1990, είχε δουλέψει για τα Βαλκάνια και την Ανατ. Μεσόγειο και είχε κάνει ουκ ολίγες αποστολές στην Αθήνα, ενώ αργότερα, τη διετία 2003-04, είχε υπηρετήσει στο Γραφείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας ως επικεφαλής για Ελλάδα και Κύπρο. Ο Λοτζ αντικαθιστά την Κέιτ Σμιθ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή