ΑΠΟΨΕΙΣ

Ενημέρωση όλων, όχι μόνο κυβερνήσεων

Για το επόμενο διάστημα, τόσο το άμεσο, μέχρι την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου, όσο και το μεσοπρόθεσμο, χρειάζεται από την πλευρά μας μια συνεχής –εμπεριστατωμένη και χωρίς υπερβολές– ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας σε συμμάχους και εταίρους. Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται μια λεπτομερής και με στοιχεία ενημέρωση και των διαμορφωτών κοινής γνώμης στις χώρες που διαθέτουν επιρροή επί των εξελίξεων στην περιοχή μας.

Εχει μεγάλη σημασία να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα όχι μόνον οι ηγέτες, αλλά και οι πολίτες χωρών όπως οι ΗΠΑ και τα μέλη της Ε.Ε., για το τι ακριβώς συμβαίνει, έτσι ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξουν ή ακόμη και να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να αντιδράσουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν αρκεί η επικοινωνία, όσο αποτελεσματική και αν είναι, της ελληνικής κυβέρνησης με αυτές άλλων χωρών, ούτε οι παρεμβάσεις σε διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς. Αυτό φάνηκε περίτρανα με την περίπτωση της Γερμανίας την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όπου για μεγάλο διάστημα η κυβέρνηση Μέρκελ λειτούργησε τιμωρητικά. Το έκανε και υπό την πίεση μιας κοινής γνώμης που είχε ελλιπή και εν μέρει διαστρεβλωμένη εικόνα τού τι ακριβώς συνέβαινε και για ποιους λόγους έπρεπε να διασωθεί η Ελλάδα, και γι’ αυτό αντέδρασε τόσο έντονα στην παροχή δανείων προς τη χώρα μας. Η σωστή και σφαιρική ενημέρωση αποδεικνύεται σχεδόν πάντα καθοριστική στη διαχείριση μιας κατάστασης.

Χρειάζεται, από την πλευρά της Ελλάδας μια μεθοδική εκστρατεία ενημέρωσης. Οχι μόνο από τους πολιτικούς μας, αλλά και από ανθρώπους που επηρεάζουν. Προσωπικότητες των οποίων η γνώμη μετράει και τολμώ να πω ότι ενίοτε επηρεάζουν περισσότερο, καθώς δεν αντιμετωπίζονται ως η επίσημη φωνή μιας χώρας που παρουσιάζει τα πράγματα υποκειμενικά και μονοδιάστατα. Δημοσιογράφους, αναλυτές και ακαδημαϊκούς με καλή αντίληψη της πραγματικότητας σε άλλες χώρες, ανθρώπους των οποίων οι απόψεις διαβάζονται και ακούγονται από ξένους συναδέλφους τους και τελικά την κοινή γνώμη των χωρών στις οποίες θέλουμε να εξηγήσουμε καλύτερα τις θέσεις μας. Και πάντα χωρίς υπερβολές. Οι τελευταίες ικανοποιούν συχνά το θυμικό πολλών στο εσωτερικό, αλλά αποτελούν συνταγή για καταστροφή σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα στο εξωτερικό.

Η απολυτότητα έχει συχνά ως αποτέλεσμα να χάνει κανείς το δίκιο του όσο μεγάλο και αν είναι. Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται είναι νηφάλιες και πειστικές τοποθετήσεις από ανθρώπους που γνωρίζουν το πώς σκέπτονται και συμπεριφέρονται στις σημαντικές χώρες, κυρίως στην Αμερική και στις μεγάλες ευρωπαϊκές. Δεν μιλάμε για προπαγάνδα, αλλά για κατάθεση απόψεων –σε μερικές περιπτώσεις σε συνδυασμό με παρουσίαση χαρτών και εγγράφων– που να αναδεικνύουν την ορθότητα των ελληνικών ευαισθησιών και να εξηγούν τις ανησυχίες μας.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλοί που μπορούν να ανταποκριθούν σε έναν τέτοιο ρόλο, αλλά υπάρχουν. Και πρέπει να αξιοποιηθούν. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια, όλοι έχουν ρόλο να παίξουν.