Η Ακροδεξιά, η Μόσχα, οι αρνητές του κορωνοϊού

Η Ακροδεξιά, η Μόσχα, οι αρνητές του κορωνοϊού

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί τρεις ώρες συνομιλούσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ με δύο δευτεροκλασάτα στελέχη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στη Μόσχα. Ηταν η ανταμοιβή για τις συστηματικά φιλορωσικές δηλώσεις του κόμματος, όπως ότι πίσω από την επίθεση με δηλητήριο κατά του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι βρίσκεται… η Ουάσιγκτον, πως η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη επιφύλαξη και ότι πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας. 

Η AfD ήταν χθες το μοναδικό κόμμα που αποδοκίμασε στη γερμανική Βουλή τη συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ για την ανάγκη επιβολής αυστηρότερων περιορισμών, αφού το light lockdown που ακολουθείται τις τελευταίες εβδομάδες δεν αποδίδει. Σε έναν ύμνο στον ορθό λόγο, η καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι σπούδασε Φυσική στην πρώην Ανατολική Γερμανία επειδή ήξερε ότι η επιστημονική αλήθεια είναι η μοναδική που δεν είναι χειραγωγήσιμη. 

Η ομιλία της ήταν πολύ σημαντική στη σημερινή χρονική συγκυρία. Η αμφισβήτηση της σοβαρότητας του κορωνοϊού, της αποτελεσματικότητας των εμβολίων και των περιοριστικών μέτρων από τους συνωμοσιολόγους στη Γερμανία έχει θορυβήσει σε τέτοιο βαθμό την Αρχή Προστασίας του Συντάγματος που έθεσε υπό παρακολούθηση τους αρνητές της COVID-19, τους επονομαζόμενους Querdenker (κατ’ ευφημισμόν «αντισυμβατικά σκεπτόμενους»), στη Στουτγάρδη, στους οποίους μεταξύ άλλων έχουν διεισδύσει αντισημιτικά στοιχεία και αρνητές του Ολοκαυτώματος. Στις περιοχές όπου η Εναλλακτική είναι ιδιαιτέρως ισχυρή έχει παρατηρηθεί ότι τα νέα κρούσματα αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς. Ειδικά στη Σαξονία – το επονομαζόμενο «γερμανικό Μπέργκαμο», η AfD έχει εκλογική επιρροή πάνω από 25%.

Η AfD και οι Querdenker είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Ψαρεύουν στις ίδιες δεξαμενές ψηφοφόρους/διαδηλωτές. Παράλληλα, έχουν δημιουργήσει ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο επικοινωνίας με άλλα ακροδεξιά κόμματα, υιοθετώντας διεθνείς θεωρίες συνωμοσίας και ανασύροντας διαστρεβλωμένες επιστημονικές έρευνες που προσαρμόζονται στα δικά τους ευρήματα. Και η Μόσχα επιχαίρει και ενθαρρύνει το τοξικό αυτό κίνημα, που στον πυρήνα του είναι αντιευρωπαϊκό, αντιδημοκρατικό και ιδιαιτέρως επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Δεν είναι η πρώτη φορά: στο παρελθόν ο Ρώσος πρόεδρος Bλαντιμίρ Πούτιν είχε επαφές με τη Γαλλίδα επικεφαλής της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, τον Ιταλό Ματέο Σαλβίνι, ενώ είχε καλή σχέση και με τον πρώην επικεφαλής των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών και μέχρι πρότινος σοβαρό ενδοπαραταξιακό αντίπαλο της Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ. Τότε ήταν το μεταναστευτικό που δίχαζε τις ευρωπαϊκές χώρες και γιγάντωνε τους λαϊκιστές, τώρα ο κορωνοϊός. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή