Λαχταρώντας το… τσίμπημα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένα εμβόλιο διά πάσαν νόσον. Κάτι σαν το θαύμα των Χριστουγέννων. Θα προστατεύσει από τον κορωνοϊό. Θα σώσει το λιανικό εμπόριο, τον τουρισμό, την οικονομία εν γένει. Θα κρατήσει όρθια την κυβέρνηση, θα βοηθήσει πολιτικούς να επιβιώσουν και άλλους να ψαρέψουν νέους ψηφοφόρους. Hδη, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει κερδίσει μισή μονάδα συντονιζόμενος με το κύμα των αντιεμβολιαστών, που δεν γνωρίζει κόμματα και ιδεολογίες. 

Αντιθέτως, το κυβερνητικό επιτελείο με ανασηκωμένα τα μανίκια λαχταράει το τσίμπημα της βελόνας, που θα το απεγκλωβίσει από τη ζοφερή καθημερινότητα με τους 80, 90, 100 νεκρούς, τους εκατοντάδες διασωληνωμένους και το σύστημα υγείας κρεμάμενο σε μια κλωστή.

Ισως γι’ αυτό κάθε μέρα μαθαίνουμε πολύ περισσότερα για τη στρατηγική του εμβολιασμού, τον αριθμό των ειδικών ψυγείων που παρελήφθησαν και των εμβολιαστικών κέντρων τα οποία θα στηθούν στην επικράτεια, παρά για το πώς αντιμετωπίζεται το δεύτερο και πολύ πιο φονικό κύμα της πανδημίας, που θερίζει ζωές και βυθίζει οικογένειες στον πόνο και στη θλίψη. Και ο χειμώνας είναι μπροστά μας, ο δρόμος προς την έξοδο από την πανδημία παραμένει μακρύς και δύσκολος, γεμάτος κινδύνους. Τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Τρέχουμε όμως προς το μέλλον, μήπως και ξεφύγουμε από το παρόν. Αλλά πώς φτάσαμε ώς εδώ; Δεν πρέπει να μάθουμε τι πήγε τόσο στραβά στη Βόρεια Ελλάδα; Δεν πρέπει να απαντηθεί το γιατί η Θεσσαλονίκη των μονοψήφιων κρουσμάτων έφτασε σε τριψήφιο αριθμό μέσα σε λίγες εβδομάδες και γιατί η Λάρισα ξέφυγε σε τόσο μεγάλο βαθμό; Δεν πρέπει όσοι έχασαν τους δικούς τους να λάβουν έστω μία εξήγηση; 

Γιατί, ενώ οι νεκροί έχουν ονοματεπώνυμο, τις ευθύνες δεν τις αναζητά κανείς; Κάναμε ένα τεράστιο άλμα μέχρι τον εμβολιασμό και τη σωτηρία χωρίς να έχει γίνει μια γενναία, μια ειλικρινής αυτοκριτική. Τι πήγε τόσο λάθος; Και κυρίως, τι έχει γίνει σε επίπεδο οργάνωσης για να αποφευχθούν νέα λάθη μέχρι να φτάσουμε στο ξέφωτο;

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και αμφιβολίες και την ίδια στιγμή εξελίσσονται συζητήσεις που γεννούν ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια. Πώς γίνεται να συζητάμε για άνοιγμα των εκκλησιών έστω υπό όρους, με εκατοντάδες νεκρούς, με κλειστά σχολεία και καταστήματα; Διπλά μηνύματα, μισόλογα και αντιφάσεις κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. 

Τους επόμενους μήνες θα δοθεί μια κρίσιμη μάχη. Ενα ποσοστό 30% είτε αρνείται να κάνει το εμβόλιο είτε δυσπιστεί και προβληματίζεται για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του. Η κυβέρνηση έχει μια κρίσιμη αποστολή, αλλά θα δυσκολευθεί πολύ να την εκπληρώσει όσο το τοπίο παραμένει θολό και πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα. Μας λείπουν κρίσιμα τμήματα της εικόνας. Το εμβόλιο, ναι, θα σώσει ζωές, αλλά δεν θα φέρει πίσω αυτές που έφυγαν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή