Καλύτερα πλούσιος και αριστερός παρά…

Καλύτερα πλούσιος και αριστερός παρά…

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπόθεση του εξοχικού του Αλ. Τσίπρα, που κινείται στο όριο της πολιτικής με την παραπολιτική, έθεσε για μία ακόμα φορά το πρόβλημα κατά πόσον είναι ηθικό ένας αριστερός να έχει σημαντική περιουσία ή να ζει ζωή πάνω από το επίπεδο του μέσου πολίτη.

Νομίζω η αντίληψη πως οι αριστεροί θα πρέπει να είναι εξαθλιωμένοι ή να διάγουν μίζερα είναι ξεπερασμένη. Ο διάσημος Γάλλος ηθοποιός, και «σεσημασμένος» αριστερός, Ιβ Μοντάν, έλυσε το πρόβλημα λέγοντας: «Καλύτερα πλούσιος και αριστερός παρά φτωχός και δεξιός». Βολικό, αλλά ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει; Αλλωστε, είναι θετικό για το καπιταλιστικό σύστημα όταν μπορεί και ενσωματώνει πολίτες που θεωρητικά επιδιώκουν την ανατροπή του. Οταν τα αγαθά του τα γεύονται και αυτοί που τα καταγγέλλουν. Οταν μία από τις βασικότερες αρχές του, την ιδιοκτησία, τη σέβονται και αγωνίζονται να την αποκτήσουν και όλοι αυτοί που τη θεωρούν κλοπή. Αυτές είναι μερικές από τις μικρές νίκες του καπιταλισμού.

Στην Ελλάδα ευτυχώς τέτοιες αγκυλώσεις δεν είχαμε. Πολλά σημαίνοντα στελέχη της Αριστεράς είχαν και έχουν σημαντική περιουσία χωρίς να απεμπολούν τις αρχές τους. Βέβαια, στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης οι αντίπαλοι τους υπενθυμίζουν αυτήν την αντίφαση ιδεών και πραγματικότητας.

Αφού θεωρείται αποδεκτό κάποιος να είναι και αριστερός και πλούσιος, τότε γιατί γίνεται όλος αυτός ο θόρυβος για το εξοχικό που νοικιάζει ο τέως πρωθυπουργός; Γιατί δεν του αναγνωρίζουμε διαπραγματευτική δεινότητα στην επίτευξη ενός χαμηλότατου ενοικίου; Και γιατί κάποιοι κακόβουλοι αφήνουν να εννοηθεί πως ο Α. Τσίπρας πιθανόν να συνέπραξε στη φοροδιαφυγή τού ιδιοκτήτη της βίλας; Δεν μας απέδειξε τις διαπραγματευτικές του ικανότητες το καλοκαίρι του 2015; Τι άλλο θέλουμε; Επειδή είναι αριστερός, δεν σημαίνει πως δεν γνωρίζει να διασφαλίζει τα οικονομικά συμφέροντά του.

Κακά τα ψέματα· ο Αλ. Τσίπρας δεν «πληρώνει» ούτε για το εξοχικό του ούτε για το χαμηλό ενοίκιο. Αυτά είναι οι προφάσεις. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον παγίδεψαν στην ίδια παγίδα που αυτός και οι συνεργάτες του έστηναν εις βάρος τους για πολλά χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή