Η Ελλάδα έδειξε τον δρόμο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στο δίλημμα να λάβει μια δυσάρεστη απόφαση, ή μια καταστροφική. Και φρονίμως ποιούσα, επέλεξε τη δυσάρεστη απόφαση. Τα εμπορικά καταστήματα ουσιαστικά θα υπολειτουργήσουν κατά την εορταστική περίοδο, χάνοντας σημαντικούς τζίρους. Αναμφίβολα, αυτή η απόφαση θα έχει πολιτικό κόστος, καθώς η συνείδηση του πολίτη διαμορφώνεται από τη δυσάρεστη κατάσταση που βιώνει. Αδυνατεί να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής που θα επερχόταν εάν δεν μεσολαβούσε αυτή η δυσάρεστη κατάσταση. 

Ενδεχομένως, να μετριάσει την οργή του το γεγονός πως σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούν, με μικρή καθυστέρηση, τον δρόμο που χάραξε η ελληνική κυβέρνηση. Το γενικευμένο lockdown. Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, κράτη με πολύ πιο οργανωμένα συστήματα υγείας, με λιγότερο τουρισμό, με μεγαλύτερη συγκέντρωση μεταναστών, με απείρως καλύτερες συγκοινωνίες, βρέθηκαν σε κατάσταση πανικού, λόγω της απρόβλεπτης έντασης του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Για να μην αναφερθώ στη Σουηδία, στην Ιταλία, στην Ισπανία. 

Είναι γεγονός πως οι υπεύθυνες ηγεσίες στις δύσκολες καταστάσεις παίρνουν και δύσκολες αποφάσεις. Και εκεί κρίνονται. Κανένας δεν αμφισβητεί το μέγεθος της ζημίας που προκαλείται σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις ούτε τις ψυχολογικές επιπτώσεις του δεύτερου παρατεταμένου lockdown, και μάλιστα μέσα στη χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση την άνοιξη έκρινε πως αυτό που προέχει είναι η ανθρώπινη ζωή και όχι η οικονομία, η σημερινή πολιτική της κινείται υποχρεωτικά στον ίδιο δρόμο. Θα μπορούσε την άνοιξη να ιεραρχήσει ως βασική προτεραιότητα την απρόσκοπτη πορεία της οικονομίας, όπως έκανε η Σουηδία, η οποία τελικά πλήρωσε βαρύ τίμημα γι’ αυτήν την επιλογή της. Εχει την ίδια ύφεση με την ελληνική οικονομία, αλλά τριπλάσιο αριθμό θυμάτων. Οσο περνούν οι ημέρες, φαίνεται πως η αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας γίνεται ριζικά μόνον με έναν τρόπο: το γενικευμένο lockdown. Οι άλλες επιλογές απέτυχαν.  

Στο κάτω κάτω, οι ανθρώπινες ζωές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με όρους στατιστικής. Πέραν τούτου, ουδείς γνωρίζει τι συμπτώματα θα αφήσει ο ιός σε αυτούς που προσβλήθηκαν, με άγνωστες κοινωνικές συνέπειες. Αυτή η διάσταση του προβλήματος, δυστυχώς, διαφεύγει από όλους όσοι συστηματικά υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα του κορωνοϊού. Σήμερα, σχεδόν όλες οι χώρες ακολουθούν το ελληνικό παράδειγμα, δικαιώνοντας δυσάρεστες επιλογές.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή