Αυτοί ζουν στον κόσμο τους

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λογοκρισία, χουντικές συμπεριφορές, αστυνομική βία, δημοκρατία σε καραντίνα, μέχρι και τη CIA ξέθαψαν από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Ο δε Μητσοτάκης κάτι μεταξύ Μπολσονάρο και Ορμπαν. Αυτά λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτά γράφουν τα έντυπά τους. 

Προφανώς αυτοί οι άνθρωποι έχουν μιαν ιδιόμορφη σχέση με την πραγματικότητα, καθώς τη βλέπουν μέσα από τους κομματικούς, παραμορφωτικούς φακούς. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί ούτε κατ’ ελάχιστον τη φυσιολογική φθορά της κυβέρνησης. Οταν διαβάζεις λάθος την πραγματικότητα, αυτή εκδικείται. 

Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η λάθος ανάγνωση είναι συνυφασμένη με τη φυσιογνωμία του και την πολιτική κουλτούρα των στελεχών του. Με άλλα λόγια, και να θέλουν δεν μπορούν να διαβάσουν αλλιώς την κατάσταση. Την προσεγγίζουν με λάθος εργαλεία, γιατί αυτά μόνον έχουν. Ετσι, πιστεύουν πως με την τακτική της περιόδου 2011-2014 θα επανέλθουν στην εξουσία. Δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη πως στη νέα φάση που βρισκόμαστε απαιτείται διαφορετικός πολιτικός λόγος, ώστε να προσεταιριστούν την κρίσιμη μάζα των μετριοπαθών ψηφοφόρων που κρίνουν τις εκλογικές αναμετρήσεις. Η φωνή αυτών των ανθρώπων, κατά την ταραγμένη περίοδο των μνημονίων, καλύφθηκε από τις κραυγές των «Αγανακτισμένων». Σήμερα, απέκτησαν και πάλι τον σημαίνοντα ρόλο τους στην πολιτική ζωή. 

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον διχαστικό και πολωτικό λόγο της, απωθεί αυτήν την κατηγορία των πολιτών, που βρίσκουν τη διαχείριση της τρέχουσας κατάστασης και το ύφος με το οποίο ασκεί την εξουσία η κυβέρνηση –παρά τις μερικές αστοχίες– πιο κοντά στις απαιτήσεις τους. Και αυτό αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, τα ευρήματα των οποίων βέβαια δεν οφείλονται στη λίστα Πέτσα, όπως διατείνονται μερικοί αμετανόητοι συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού. Είναι οι ίδιοι που τον είχαν πείσει το 2019 πως, σύμφωνα με τον δικό τους τρόπο μετρήσεων, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν πολύ κοντά. Το αποτέλεσμα το ξέρουμε. 

Εκείνο που τρομάζει τον Αλ. Τσίπρα είναι πως η κυβέρνηση θα διαχειρισθεί πακτωλό δισεκατομμυρίων, που θα εισρεύσουν από τρεις πηγές: την ΕΚΤ, το Ταμείο Ανάκαμψης και την αγορά ομολόγων. Και γι’ αυτό προχθές ζήτησε, αφελώς, συνδιαχείριση αυτών των κονδυλίων. Είναι βέβαιο πως με την υπάρχουσα τακτική ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αδιαφιλονίκητα το δεύτερο κόμμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή