Η δυναμική της Λάρισας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μέλλον των ελληνικών πόλεων είναι κρίσιμο θέμα εθνικής προτεραιότητας. Η περίπτωση της Λάρισας είναι ιδιαίτερη, καθώς είναι ένα από τα μείζονα αστικά κέντρα της χώρας, ένας δυναμικός υπερτοπικός πόλος. Οσες φορές έχω επισκεφθεί τη Λάρισα εντυπωσιάζομαι από τη ζωντάνια της και τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ως πόλη.

Ειδήσεις των τελευταίων ημερών φέρνουν θετικές εξελίξεις για έργα πολιτιστικής υποδομής σε μια πόλη που έχει ήδη εξαιρετικά μουσεία και πολλούς πνευματικούς ανθρώπους. Απαιτείται όμως πολιτική ολιστικής ανάπτυξης, που θα φέρει κοντά τα μνημεία στη σύγχρονη ζωή, τους ιδιώτες να δουλεύουν υπέρ της πόλης, το Δημόσιο να επιταχύνει διαδικασίες… Στο αρχαίο θέατρο της Λάρισας, στην καρδιά της πόλης, προχωρούν εργασίες τοποθέτησης εδωλίων μέσω Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 (7 εκατ. ευρώ) και προχωράει σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, με προοπτική ολοκλήρωσης έως το 2023. Το Θέατρο της Λάρισας είναι πλέον το έμβλημα της πόλης και ένα αξιοθέατο πανελλαδικού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, ο νεώτερος πολιτισμός της Λάρισας, παρότι είναι τόσο σημαντικός, έχει παραμεληθεί ιδιαίτερα ως κτιριακό απόθεμα και συλλογική μνήμη. Ωστόσο, οι δράσεις των μουσείων (Λαογραφικό, Πινακοθήκη) συμβάλλουν αποφασιστικά όπως και η προσφορά της Φωτοθήκης Λάρισας και του ιστοριοδίφη Νίκου Παπαθεοδώρου. Γι’ αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντική η είδηση ότι το υπουργείο Εσωτερικών ενέταξε την πρόταση του Δήμου Λαρισαίων για το μεσοπολεμικό κτίριο Μουσών, στο οποίο προβλέπεται η δημιουργία του πολυπόθητου μουσείου της πόλης. Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με ποσόν 593.000 ευρώ. 

Επίσης σημαντική εξέλιξη είναι η δημοσιότητα που δόθηκε από τον βουλευτή της Ν.Δ. Μάξιμο Χαρακόπουλο για τα αποτοιχισμένα έργα του λαϊκού ζωγράφου Μιχάλη Παντόλφη, του «Θεόφιλου της Λάρισας», όπως σημειώνει ο Νίκος Παπαθεοδώρου, μελετητής τόσο της Λάρισας όσο και του Θεόφιλου. Οι τοιχογραφίες του Παντόλφη είχαν διασωθεί την τελευταία στιγμή κατά την ατυχή κατεδάφιση της Δημοτικής Αγοράς της Λάρισας το 1978 και παραμένουν για δεκαετίες στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλίας στον Βόλο, όπου μεταφέρθηκαν για να συντηρηθούν. Η Λάρισα διαθέτει το εξαίρετο Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο. 

Ολες αυτές οι θετικές εξελίξεις πρέπει να συνοδευθούν από κηρύξεις κτιρίων της Λάρισας ως διατηρητέων. Η πόλη πρέπει να δια-σώσει τη μνήμη της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή