Αριστείας παράδειγμα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο έναντι 225 εκατομμυρίων δολαρίων σε ηλικία μόλις 26 χρόνων, ένα παιδί που ήρθε από το πουθενά. Η οικογένειά του κατάγεται από μια φτωχή περιοχή της Νιγηρίας. Αναφέρομαι στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. 

Αναμφίβολα τα λεφτά που ήδη παίρνει είναι πολλά, κοντά στα 27 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, και αυτά που θα πάρει με το νέο συμβόλαιο, σχεδόν διπλάσια. Μη νομίσετε πως έπιασε κορόιδα αυτούς που του τα έδωσαν. Θα τα πάρουν πίσω στο πολλαπλάσιο. Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Σου δίνει κίνητρα, σε ανταμείβει, αλλά για να γευτείς αυτούς τους καρπούς θα πρέπει να προσπαθήσεις πολύ, γιατί ο ανταγωνισμός είναι έντονος. Αλλωστε, αυτή είναι η φιλοσοφία του. Κίνητρο-ανταγωνισμός-προσπάθεια-επιβράβευση. 

Ετσι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποτελεί ένα κοινωνικό πρότυπο, καθώς δείχνει τον δρόμο που πρέπει να βαδίσει κάποιος που θέλει να πετύχει. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρχει και το κατάλληλο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα προσπαθήσει και θα εξελιχθεί. Κοινωνίες που μισούν ή νοθεύουν τον ανταγωνισμό, που πολεμούν την αριστεία, καθυβρίζουν και περιφρονούν τους άριστους, κοινωνίες που επιδιώκουν και επιβάλλουν την ισοπέδωση, είναι καταδικασμένες να ζήσουν στην γκρίζα ζώνη της μετριότητας και της μιζέριας. 

Δυστυχώς η ελληνική κοινωνία, σε καίριους τομείς της, επιβραβεύει την ήσσονα προσπάθεια και παραμένει αδιάφορη ή εχθρική στο καινοτόμο και στο πρωτοποριακό. Κύριος στόχος είναι τα κεφάλια που εξέχουν να τα κόψει. Ο φθόνος απέναντι σε αυτόν που πετυχαίνει είναι διάχυτος. «Σίγουρα θα έκλεψε», «σίγουρα θα παίρνει ουσίες» ή «ποιος ξέρει τι μέσο θα είχε», είναι από τις συνηθισμένες εκφράσεις που συνοδεύουν την εικόνα κάθε επιτυχημένου. Το νοσηρό μυαλό αυτών των πικρόχολων σχολιαστών δεν μπορεί να διανοηθεί πως κάποιος ξεχωρίζει γιατί προσπαθεί, γιατί «ματώνει», γιατί έχει στόχους. Οσοι προσεγγίζουν την επιτυχία των άλλων με καχυποψία και άρνηση, απαιτούν ισότητα μέσα στη μετριότητα, ένα δόγμα που  έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του ’80. 

Οι κοινωνίες που εξελίσσονται έχουν προνοήσει να διαθέτουν μηχανισμούς ανάδειξης αυτών που με την προσπάθειά τους ξεχωρίζουν. Δεν τους αφήνουν να χαθούν, γιατί έτσι θα ζημιωθεί πρωτίστως η ίδια η κοινωνία. Ο Γιάννης μας πέταξε ψηλά γιατί το περιβάλλον τού NBA τον ώθησε σε αυτήν την πτήση του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή