Πίστη, ελπίδα, αγάπη εν μέσω δυστοπίας

Πίστη, ελπίδα, αγάπη εν μέσω δυστοπίας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την ανθρωπότητα και όλα δείχνουν ότι θα μας δοκιμάσει μέχρι το τέλος της. Στη γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το ψυχολογικό κόστος του lockdown και της κοινωνικής απόστασης λαμβάνει μεγαλύτερο ειδικό βάρος. Στην πιο σκοτεινή εποχή του χρόνου, εκτός από το χριστιανικό μήνυμα της πίστης και της αγάπης για τον άνθρωπο, είναι σαν τα πανάρχαια έθιμα της εποχής, που συμβολίζουν την αναγέννηση, να είναι αφιερωμένα στο να εμπνεύσουν την ελπίδα για το αύριο. Φέτος χρειαζόμαστε την ελπίδα περισσότερο από ποτέ.

Με τα νοσοκομεία στα όρια, την εργασία από το σπίτι, την αγορά στον «πάγο», τη μάθηση στον υπολογιστή, οι χώρες δοκιμάζουν τα όριά τους, κοινωνικά και οικονομικά – είναι ζήτημα χρόνου αυτό να έχει και πολιτικές επιπτώσεις. Διότι θα υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Η μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στη νότια Αγγλία προκάλεσε τον άμεσο αποκλεισμό των ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο από πολλές χώρες – τόσο τάχιστα, που αναρωτιέται κανείς αν οι αδιέξοδες διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν εξαντλήσει κάθε καλή διάθεση προς τους Βρετανούς στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η πορεία των χρηματιστηριακών αγορών εν μέσω COVID-19 διαβάζεται και ως ένα μεταμοντέρνο παραμύθι, με τον ιππότη να εμφανίζεται με ένα Tesla. Αλλά το αύριο της υψηλής τεχνολογίας σημειώνει υπεραποδόσεις πάνω στο ολοένα πιο ρευστό τοπίο της πραγματικής οικονομίας, όπου μια μετάλλαξη του ιού μπορεί να προκαλέσει αρκετό φόβο ώστε να καταρρεύσουν τα χρηματιστήρια τη Δευτέρα. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η συμφωνία για ένα επιπλέον πακέτο στήριξης των πιο ευάλωτων Αμερικανών –600 δολάρια ως έκτακτο επίδομα και παράταση του επιδόματος ανεργίας– ήρθε μαζί με την απαραίτητη χρηματοδότηση για τη διανομή των εμβολίων και τη λειτουργία των σχολείων. Εξασφάλισε, έτσι, μια ανάσα ότι η χώρα θα μπει στο νέο έτος και ο νέος πρόεδρος θα ορκιστεί χωρίς να έχει κλείσει το αμερικανικό κράτος λόγω έλλειψης πόρων.

Αλλά οι αποκαλύψεις ότι η διαφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, στην εκπνοή της προθεσμίας το βράδυ της Κυριακής, ήταν για μία λέξη αποκαλύπτει το μέγεθος της αμερικανικής πολιτικής δυστοπίας σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, με έναν ολοένα και πιο αποκομμένο από την πραγματικότητα απερχόμενο πρόεδρο.

Χωρίς αμφιβολία, το οικονομικό, κοινωνικό, και ψυχολογικό κόστος της πανδημίας θα μας ακολουθεί για καιρό. Και ύστερα από αυτές τις σχετικά ακοινώνητες γιορτές, θα ακολουθήσει ένας δύσκολος χειμώνας, στον οποίο οι κοινωνίες μας θα δοκιμαστούν: πώς θα περιορίσουμε τα κρούσματα, πώς θα φροντίσουμε τους ασθενείς, πώς θα διατηρήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την οικονομία μας ανέπαφη ώστε να επανέλθει όσο γίνεται πιο γρήγορα και με το μικρότερο δυνατό κόστος;

Αλλά, ήδη από χθες, η ημέρα έχει αρχίσει ξανά να μεγαλώνει. Και κυρίως, το εμβόλιο, αυτό το θαύμα της επιστήμης και απόδειξη της ανθρώπινης προόδου, είναι διαθέσιμο. Κανένα από τα δύο δεν μπορεί να μας προσφέρει άμεση λύτρωση – γι’ αυτό και η πίστη στο αύριο είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Η ελπίδα, όμως, είναι ήδη εδώ. 
 
* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow, Atlantic Council.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή