Και ο Ομηρος σεξιστής…

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο κίνημα γεννιέται στις ΗΠΑ, παρακλάδι του «πολιτικώς ορθού». Αυτό του Disrupt Texts (διακοπή κειμένων) και αφορά την απαγόρευση της διδασκαλίας κλασικών έργων της λογοτεχνίας –Ομηρος, Σαίξπηρ– γιατί αναπαράγουν και διαδίδουν πρότυπα που το ρεύμα του «πολιτικώς ορθού» τα θεωρεί ρατσιστικά και σεξιστικά. Οι εμπνευστές του κινήματος του Disrupt Texts επιδιώκουν οι μαθητές να διαβάζουν συγκεκριμένα κείμενα και να αποφεύγουν να διαβάζουν άλλα, που κατά τη γνώμη τους αντιστρατεύονται τους κανόνες του «πολιτικώς ορθού». Μάλιστα ένα σχολείο της Μασαχουσέτης έθεσε εκτός ύλης την «Οδύσσεια».

Με απλά λόγια, τον 21ο αιώνα αναβίωσε το Index Librorum Prohibitorum της Ιεράς Εξέτασης. Κάποιοι σύγχρονοι ζηλωτές της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ θέλουν να γυρίσουν την Παιδεία πολλούς αιώνες πίσω. Ο στόχος τους είναι να διαμορφώσουν ένα νέο τύπο ανθρώπου σύμφωνα με τις προδιαγραφές που αυτοί θέτουν. Οπως ακριβώς επιχείρησαν να πράξουν κατά το παρελθόν ο μαύρος και ο κόκκινος ολοκληρωτισμός. Και τότε οι «φωτισμένες ηγεσίες» θέλησαν να επιβάλουν έναν ανθρωπότυπο συμβατό με την ιδεολογία τους και προσανατολισμένο στη διαιώνιση της εξουσίας τους. Εναν ανθρωπότυπο αποκομμένο από τις αξίες και τον πολιτισμό πολλών αιώνων. 

Γιατί, ως γνωστόν, σύνορα στη διάδοση των ιδεών θέτουν μόνον τα αυταρχικά καθεστώτα, μέσω των απαγορεύσεων και της λογοκρισίας. Οταν απαγορεύεις τη διδασκαλία του Ομήρου γιατί χαρακτηρίζεις τα μηνύματα που φέρνει ρατσιστικά, δεν διαφέρεις σε τίποτα από τον ρατσιστή που ρίχνει βιβλία στην πυρά τυφλωμένος από τον αντισημιτισμό του. Είναι πλέον κοινός τόπος πως τα μέσα χαρακτηρίζουν τους σκοπούς και οι σκοποί χαρακτηρίζουν αυτούς που τους θέτουν. 

Δεν είναι τυχαίο πως μετά την περιπέτεια της ανθρωπότητας με τους δύο ολοκληρωτισμούς, γίνεται μια απόπειρα αναβίωσης κάποιων μεθόδων τους από μια χώρα χωρίς ιστορικό βάθος, από μια χώρα με ρηχές τις πολιτισμικές ρίζες της. Ετσι, με μεγάλη ευκολία εξοβελίζουν τον Ομηρο και τον Σαίξπηρ, γιατί τα αριστουργήματά τους, με τα οποία διαπαιδαγωγήθηκαν γενιές και γενιές, εκφράζουν τις αξίες κόσμων που χάθηκαν.

Γίνεται αμέσως αντιληπτό πως η κοινωνία την οποία οραματίζονται οι ταλιμπάν του «πολιτικώς ορθού» είναι ομοιόμορφη, χωρίς τους διαλόγους των ποικίλων ρευμάτων σκέψης και δημιουργίας. Οταν γκρέμισαν το άγαλμα του «αποικιοκράτη» Κολόμβου, είναι πολύ λογικό να απαγορεύσουν και τη διδασκαλία του «σεξιστή» Ομήρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή