Ντόρα Μπακογιάννη: Παρελάσεις

Ντόρα Μπακογιάννη: Παρελάσεις

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ντόρα Μπακογιάννη: Παρελάσεις-1Δεν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς: Σε μία από τις αίθουσες της Βουλής θα στηνόταν ένα εμβολιαστικό κέντρο. Καθένας από τους 300 βουλευτές θα διάλεγε –όπως διαλέγουν τώρα οι υπουργοί– φανέλα για την περίσταση. Μπορεί όχι της Λίβερπουλ, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, που για χάρη της εμβολιαστικής φωτογράφισης προέβη σε μεταμφίεση των παναθηναϊκών του φρονημάτων. Αλλά είναι βέβαιο ότι θα βλέπαμε μια παρέλαση ενδυματολογικής ποικιλίας με τοπικές αναφορές προορισμένη για τις τοπικές εφημερίδες.

Ακόμη λιγότερο δύσκολο είναι να προβλέψει κανείς τις παρενέργειες αυτού του θεάματος: το πολιτικό σύστημα θα έδινε την εντύπωση ότι από τις λίγες διαθέσιμες δόσεις, ξεχωρίζει πρώτα αριστίνδην το μερτικό του. Η ελίτ εξασφαλίζει την ανοσία της, θα φώναζαν οι αντισυστημικές δυνάμεις, που καραδοκούν ήδη με τροχισμένες τις δαγκάνες του κοινωνικού φθόνου. 
 
Αυτό το σκηνικό παραείναι προβλέψιμο για να μην το έχει μετρήσει η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός ζήτησε, ωστόσο, να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των βουλευτών «για τον συμβολισμό» αλλά και για να αποκατασταθεί «η λειτουργία της Βουλής».
 
Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρωθυπουργός, πρόεδρος της Βουλής, υπουργοί σχετικής αρμοδιότητας, υπουργοί αναρμόδιας φωτογένειας, γενικοί γραμματείς. Είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς πού πρέπει να σταματήσει ο κύκλος των συμβολικών εμβολιασμών. 
 
Πόση παιδαγωγική εικονογραφία χρειαζόμαστε, όταν ξέρουμε ότι για κάθε δόση συμβολισμού στερείται μια κανονική δόση ένας κανονικός ευπαθής; Πόσα φλας χρειάζεται να αστράψουν πάνω σε μπράτσα υγιών επιφανών για να γυρίσει ανάποδα ο συμβολισμός; Για να αρχίσει να γίνεται αισθητός ως παρακράτηση ανοσίας από ζωές επισφαλείς;

Η απάντηση που παίρνει κανείς εστιάζει στις επιχειρησιακές ανάγκες του κράτους. 126 δόσεις σε μια παρτίδα 200.000 εμβολίων δεν είναι πολλές. Η ηλικία και η φυσική κατάσταση του εμβολιαζόμενου αξιωματούχου δεν παίζουν ρόλο. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ας πούμε, είναι 37 ετών. Δεν κινδυνεύει. Αλλά αν νοσήσει και αναγκαστεί να λείψει από το πόστο του για δέκα ημέρες, κινδυνεύει το πόστο του, που σε αυτή τη φάση είναι η ψηφιακή διεκπεραίωση του εμβολιαστικού εγχειρήματος.
 
Το κυβερνητικό σκεπτικό θα ήταν πιο πειστικό αν οι εμβολιαζόμενοι έμεναν αφανείς – όπως αρμόζει σε μάχιμη εμπροσθοφυλακή· αν δεν φωτογραφίζονταν σαν κουστωδία χαριεντιζόμενων προνομιούχων.
 
Η εικόνα αυτή δυσαρεστεί τους «κομμένους» αξιωματούχους που έμειναν εκτός λίστας – όπως φάνηκε και από την αντίδραση της Μπακογιάννη, που απηχεί, λένε, με συνδικαλιστική αντιπροσωπευτικότητα την ενόχληση πολλών συναδέλφων της στο Κοινοβούλιο. Αλλά, κυρίως, δηλητηριάζει τους πολλούς που καλούνται να περιμένουν κλειδωμένοι –και ενίοτε φοβισμένοι– τη σειρά τους. Κλειδωμένοι, πειθαρχημένοι και, πλέον, αψέκαστα θυμωμένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή