Τελευταία πράξη του δράματος

Τελευταία πράξη του δράματος

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εορταστική περίοδος και η έναρξη των εμβολιασμών έχουν στρέψει την προσοχή του διεθνούς κοινού σε άλλα μονοπάτια, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες το πολιτικό δράμα –θα λέγαμε οπερέτα αν οι εξελίξεις δεν άγγιζαν τόσο σημαντικές πτυχές της αμερικανικής πολιτικής– συνεχίζεται μέχρι και τις τελευταίες ημέρες του έτους.

Ο πρόεδρος Τραμπ, συνεπής στον ανατρεπτικό χαρακτήρα της προεδρίας του, αρνήθηκε αρχικά να υπογράψει το νομοσχέδιο του Κογκρέσου που, έστω και στο παρά πέντε του έτους, κρατάει «ανοικτή» την κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι ο συμβιβασμός ήταν αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τον υπουργό του των Οικονομικών, έκρινε ότι το επίδομα των 600 δολαρίων που προέβλεπε για τους οικονομικά ευάλωτους Αμερικανούς δεν είναι αρκετό και ζήτησε να ανέβει στις 2.000. Η εξήγηση που έδωσε, ότι εκείνος είναι ο πρόεδρος που έδωσε μάχες για τους ψηφοφόρους του, δείχνει μια προσπάθεια να διασφαλίσει την υστεροφημία του – με τι σκοπό, μένει να αποδειχθεί.

Η ηγεσία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο από την αρχή ήθελε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο στήριξης της οικονομίας, αλλά συμφώνησε σε λιγότερα για να μη στερήσει τη βοήθεια από τους Αμερικανούς μέσα στις γιορτές. Ακολούθησε, έτσι, τη λογική της ομαλής λειτουργίας του κράτους μέχρι να αλλάξει η διακυβέρνηση και να εργαστεί με τον επόμενο πρόεδρο για ένα συμπληρωματικό πακέτο ενίσχυσης. Αλλά όταν άκουσε τον πρόεδρο Τραμπ να απορρίπτει το νομοσχέδιο ζητώντας υψηλότερα επιδόματα, σήκωσε το γάντι: αν και ο πρόεδρος το υπέγραψε τελικά την Κυριακή η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε τη Δευτέρα, με ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, ένα νέο νομοσχέδιο που κάνει ακριβώς αυτό, και πλέον οι Ρεπουμπλικανοί που ελέγχουν τη Γερουσία καλούνται να πάρουν θέση: θα δώσουν στον πρόεδρο αυτό που ζήτησε, ικανοποιώντας την πολιτική ατζέντα των Δημοκρατικών, ή θα προτάξουν την πολιτική τους προτεραιότητα της δημοσιονομικής πειθαρχίας;

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ θα ήθελε να αποφύγει το δίλημμα καθυστερώντας την ψηφοφορία – και ίσως να τα κατάφερνε, αν δεν υπήρχε το μείζον πολιτικό ζήτημα του προϋπολογισμού του Πενταγώνου: η Βουλή ψήφισε τη Δευτέρα με μεγάλη πλειοψηφία την απόρριψη του βέτο του προέδρου, και μια αντίστοιχη ψήφος στη Γερουσία θα είχε την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών καθώς θα επέτρεπε την ομαλή χρηματοδότηση του αμερικανικού στρατού. Σε μια κίνηση πολιτικού τακτικισμού, που έχει στόχο να εξαναγκάσει τον Μακόνελ να βιαστεί, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς δήλωσε ότι θα μπλοκάρει την ψήφο για τον αμυντικό προϋπολογισμό μέχρι να τεθούν προς ψήφιση τα επιδόματα για τους Αμερικανούς εργαζομένους – και προειδοποίησε τους Ρεπουμπλικανούς να ετοιμάζονται για… πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν στη Γερουσία.

Και βέβαια, η ψηφοφορία της Τζόρτζια για τις δύο έδρες που θα κρίνουν τον έλεγχο της επόμενης Γερουσίας είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιανουαρίου, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ καλεί τους υποστηρικτές του στην Ουάσιγκτον την επομένη, όταν το Κογκρέσο θα κληθεί να επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών. Με τους πολιτικούς αναλυτές να εστιάζουν στην ψυχική κατάσταση του προέδρου και να «διαβάζουν τα φύλλα» των κρατήσεων του Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο του στην Ουάσιγκτον για να προβλέψουν τις προθέσεις του, το τέλος του έτους δεν είναι παρά η αρχή της τελευταίας πράξης του δράματος της διακυβέρνησης Τραμπ.    

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow, Atlantic Council.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή