Με εντολή πρωθυπουργού

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες, με εντολή πρωθυπουργού, τερματίστηκε αυτή η ανεκδιήγητη πασαρέλα, στο Διαδίκτυο, κυβερνητικών παραγόντων που, όλο χάρη και καμάρι, επεδείκνυαν τον εμβολιασμό τους, προκαλώντας. Το Μαξίμου αντιλήφθηκε την πολιτική ζημιά που επέφερε αυτή η προβολή και τη σταμάτησε, «με εντολή πρωθυπουργού».

Η συγκεκριμένη φράση κουβαλάει ένα πολύχρονο αρνητικό φορτίο που ακυρώνει, αδίκως, και τις λίγες φορές που πράγματι επιβάλλεται η πρωθυπουργική παρέμβαση. Εχουμε ταυτίσει την έκφραση «με εντολή πρωθυπουργού» με την κολακεία ή την ανικανότητα. Ετσι, όταν κάποιος κυβερνητικός παράγων δηλώνει πως π.χ. «οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδρασαν με εντολή πρωθυπουργού», νομίζει πως βελτιώνει την εικόνα του πρωθυπουργού στην κοινή γνώμη και τη δική του εικόνα στα μάτια του πρωθυπουργού. Τελικά, σίγουρα δεν βελτιώνεται η εικόνα κανενός πρωθυπουργού με κολακείες. Και ένας σοβαρός πρωθυπουργός δεν έχει την ανάγκη κολάκων. Το μόνο σίγουρο είναι η οργή και η θυμηδία των πολιτών όταν ακούν πως τα κρατικά όργανα χρειάζονται την εντολή του πρωθυπουργού για να πράξουν το αυτονόητο. Το καθήκον τους.

«Μα δεν το καταλαβαίνουν αυτό οι παρατρεχάμενοι;», αναρωτιέται ο ανυποψίαστος πολίτης. Φυσικά και δεν το καταλαβαίνουν, γιατί έτσι παίζεται το παιχνίδι στα υψηλά κλιμάκια της εξουσίας, όχι μόνον τώρα και όχι μόνον στην Ελλάδα. Η κολακεία ήταν, είναι και θα είναι ένα σταθερό στοιχείο της πολιτικής. 

Βέβαια, για να μην είμαι άδικος, μερικές φορές η εντολή του πρωθυπουργού μπορεί να είναι επιβεβλημένη, όμως τότε αναδεικνύει τις παθογένειες και τις αδυναμίες της κυβερνητικής και της κρατικής μηχανής που χρειάζονται πρωθυπουργική παρέμβαση για να επιτελέσουν το έργο τους. Ή, όπως στη χθεσινή περίπτωση, που ο πρωθυπουργός με παρέμβασή του ανακάλεσε στην τάξη κυβερνητικά στελέχη. 

Είναι γνωστές και χαρακτηριστικές οι παρεμβάσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή προδικτατορικά, που, όπως αναφέρει ο μύθος, ανάγκαζε κάποιους στενούς συνεργάτες του να βρίσκουν καταφύγιο κάτω από έπιπλα. Σήμερα μπορεί να μην κρύβονται κάτω από έπιπλα, αλλά γνωρίζουν πως οι συμπεριφορές καταγράφονται και αξιολογούνται, γιατί έτσι πρέπει να λειτουργεί ένα συλλογικό σχήμα, με ιεραρχική δομή. Από την άλλη πλευρά, οι συνεργάτες των πρωθυπουργών οφείλουν να αντιληφθούν πως, αν θέλουν οι πρωθυπουργικές παρεμβάσεις να διατηρούν το κύρος τους και την αποτελεσματικότητά τους, θα πρέπει αυτοί να μην κάνουν κατάχρηση της φράσης «με εντολή πρωθυπουργού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή