Προνομιούχοι εναντίον μη προνομιούχων

Προνομιούχοι εναντίον μη προνομιούχων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφότου ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, ελλοχεύει ένας σοβαρός κίνδυνος: ο διχασμός της κοινωνίας, η δημιουργία πολιτών δύο ταχυτήτων, των εμβολιασμένων και όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. (Σε αυτό το σημείο κοντοστέκομαι. Ο εαυτός μου, του 2019, σκέφτεται: «Μα τι νομίζει ότι γράφει; Αρθρο γνώμης ή δυστοπικό μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Ατγουντ;». Ο εαυτός μου, του 2021, συνεχίζει απλώς τη ροή της σκέψης του.) Προνομιούχοι χρίζονται οι εμβολιασμένοι, μη προνομιούχοι όσοι περιμένουν στη λίστα αναμονής. Μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι, επιδεικνύοντας το πιστοποιητικό τους οι πρώτοι, θα παραμένουν μασκοφορεμένοι και αποκλεισμένοι οι δεύτεροι; 

Η συζήτηση, που σημειωτέον διεξάγεται στις περισσότερες δυτικές χώρες, θέτει σοβαρά ηθικά και συνταγματικά διλήμματα, τη στιγμή που πολλά επιστημονικά ερωτήματα δεν έχουν ακόμη απαντηθεί. Π.χ. όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο έχουν μεν ανοσία για ένα διάστημα, είναι βέβαιο όμως ότι δεν μπορούν να διαδώσουν τον κορωνοϊό;  Αν διασφαλιστεί, σε δύο μήνες περίπου, ότι δεν μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι και άρα δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία, δεν αποτελεί καταπάτηση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων η παράταση των περιοριστικών μέτρων για τη συγκεκριμένη ομάδα; Από την άλλη, με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, δεν θα έπρεπε θεωρητικά να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση όλων, αν όχι από τους ιδιώτες, τουλάχιστον από το κράτος; Mήπως όμως οι αρνητικές επιπτώσεις για όσους δεν εμβολιαστούν αποτελέσουν κίνητρο για τους επιφυλακτικούς κι επισπευστεί έτσι η επιστροφή στην κανονικότητα;

Η Ισπανία ήδη εξήγγειλε πως δημιουργεί «μαύρη» λίστα για όσους είχαν τη δυνατότητα εμβολιασμού αλλά την αρνήθηκαν. Σκοπεύει εξάλλου να διανείμει τα στοιχεία τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρόλο που οι Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμη εκφράσει ετοιμότητα για συνεργασία στον τομέα. Στη Γερμανία η συζήτηση περί ειδικών προνομίων των εμβολιασμένων προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις. Η κυβέρνηση εξετάζει μάλιστα τη νομοθετική απαγόρευση της παροχής ειδικού στάτους σε όσους έχουν εμβολιαστεί. Την ίδια στιγμή ο τουριστικός κολοσσός, η TUΙ, επιμένει ότι δεν θα υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση των εμβολιασμένων, το ίδιο διακηρύσσουν και οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι (DB). Η Lufthansa διαβεβαιώνει ότι δεν θα θεσπίσει διαβατήριο εμβολιασμού, ενώ στον αντίποδα η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Quantas έχει θέσει τον εμβολιασμό ως προϋπόθεση για τους πελάτες της. 

Το ντιμπέιτ δεν είναι ούτε μελλοντολογικό ούτε απλό, καλό είναι να ξεκινήσει λοιπόν και στην Ελλάδα. Αντ’ αυτού, εδώ αναλωνόμαστε σε επουσιώδη ζητήματα, από το φανελάκι του Σωτήρη Τσιόδρα και τις κάμερες κατά τον εμβολιασμό μέχρι τη λίστα VIPs που διογκώνεται ως διά μαγείας τις ήσυχες νύχτες του Δεκεμβρίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή